ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά στις γιορτές

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά στις γιορτές
INTIME NEWS

Για όλους και για όλα μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr. Πανδημία, lockdown, εμβόλιο, επενδύσεις και φυσικά πολιτική αντιπαράθεση. - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Για το μεγάλο οικονομικό κόστος του lockdown, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως «τις οικονομικές συνέπειες αυτού θα τις βρούμε μπροστά μας για πολύ καιρό». Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι «έχουμε ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμύρια ευρώ» και πως «με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε όπως κάναμε και την περασμένη φορά».

Παράλληλα αναφερόμενος στις μικρής έκτασης αντιδράσεις ορισμένων πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει πως «όσοι διαμαρτύρονται και αντιδρούν είναι μια θλιβερή μειοψηφία, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να διαμαρτύρεται στο καθετί».

Αναφερόμενος στις αντοχές του συστήματος Υγείας ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει την ελπίδα πως «το Σύστημα Υγείας αντέχει. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr:

  • Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα αντίστοιχα του lockdown της Άνοιξης. Μπορεί η εθνική οικονομία να αντέξει και αν ναι για πόσο ακόμα;

Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προφανώς θα προτιμούσα να μην έχουμε δεύτερο lockdown και κανένα από αυτά τα σκληρά μέτρα. Όμως, δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε. To lockdown έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και για το κράτος, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι τις οικονομικές συνέπειες αυτού του lockdown θα τις βρούμε μπροστά μας για πολύ καιρό.

Έχουμε ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Φροντίσαμε τα χρήματα που δίνουμε στην αγορά, για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να τα αναπληρώνουμε με δανεισμό από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά και στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους στο μέτρο του εφικτού. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε όπως κάναμε και την περασμένη φορά.

  • Σας φοβίζουν οι εικόνες αντίδρασης από πολίτες κατά των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή;

Νομίζω πως ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε. Όσοι διαμαρτύρονται και αντιδρούν είναι μια θλιβερή μειοψηφία, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να διαμαρτύρεται στο καθετί. Είναι γεγονός πως η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται αυξάνουν την ανησυχία και τον φόβο και προκαλούν εντάσεις. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς.

Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Και αυτό θα κάνουμε. Δεν με φοβίζουν, λοιπόν, οι αντιδράσεις των πολιτών γιατί στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα κάνουν όλοι αυτό που πρέπει. Από τη δική μας πλευρά, σας διαβεβαιώ, ότι οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown θα είναι εντατικοί και οι ανεύθυνες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές.

  • Η κυβέρνηση πέτυχε να διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ μέσα σε λίγους μήνες. Η αύξηση των διασωληνωμένων, ωστόσο, δείχνει πως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ποιες περαιτέρω κινήσεις προγραμματίζονται για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Σήμερα η Ελλάδα έχει διπλάσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας από όσα είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θα μου πείτε, θα θέλαμε περισσότερα κρεβάτια; Σας απαντώ: όταν το πρώτο σύστημα Υγείας στον κόσμο, όπως είναι η Γερμανία, ανακοινώνει ότι είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε. Επαναλαμβάνω, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που γονατίζει τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Με τα μέτρα που λάβαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και στο δεύτερο, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. Το Σύστημα Υγείας αντέχει. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στόχος των μέτρων αυτών είναι να πέσει η καμπύλη ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε γιορτές με μία σχετική ομαλότητα. Η επιτυχία των μέτρων θα κριθεί από το πόσο θα ακολουθήσουμε τα μέτρα.

  • Οι επαγγελματίες της εστίασης από την άλλη, βάζουν λουκέτο για δεύτερη φορά και αισθάνονται στοχοποιημένοι. Στην αγορά επικρατεί αγωνία και το ερώτημα είναι εύλογο: Τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ικανά για να αποτρέψουν τα λουκέτα και την απώλεια θέσεων εργασίας;

Προφανώς το νέο lockdown δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες ζημιές σε επιχειρήσεις που είναι ήδη πάρα πολύ πιεσμένες. Γι’ αυτό θυμάστε ότι ως Κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα εγώ, ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κάναμε αγώνα κι απευθύναμε διαρκώς δημόσιες εκκλήσεις να τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης απ’ όλους ώστε να μην χρειαστεί η χώρα να καταφύγει στο έσχατο αυτό μέτρο.

Το θέμα, βεβαίως, είναι τι κάνουμε τώρα. Όπως και στο πρώτο lockdown, έχουμε λάβει, με σύνεση και αποφασιστικότητα, μια δέσμη ουσιαστικών μέτρων για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Αναφέρω συνοπτικά την παροχή ρευστότητας μέσω της επιστραπτέας προκαταβολής, το 50% της οποίας είναι πλέον επιδότηση (μη επιστρεπτέα) και της δανειοδότησης με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την αναστολή πληρωμής των δανείων, τη μείωση του ενοικίου κατά 40% και τη στήριξη των εργαζομένων από το κράτος.

Τα μέτρα αυτά, άλλωστε, ελήφθησαν και στην πρώτη φάση και αποδείχθηκαν αποτελεσματικά – πάντοτε μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το πιστοποιεί η Eurostat που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν λέω - θέλω να είμαι σαφής – ότι είναι εύκολο ούτε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα επωμιστούν κι αυτές μέρος του κόστους. Στόχος μας είναι ν’ ανοίξει η αγορά στις γιορτές κι αυτό θα το επιτύχουμε εάν είμαστε πειθαρχημένοι και τηρούμε τα μέτρα για να υποχωρήσει ο ιός. Από εκεί και μετά, εφ’ όσον, όπως διαφαίνεται, έλθει το εμβόλιο, τότε το 2021 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά και με τη συνδρομή της ΕΕ θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να περάσουν απέναντι. Δεν θ’ αφήσουμε κανένα μόνο του. Το αποδείξαμε όλους αυτούς τους μήνες.

  • Το Ταμείο Ανάκαμψης θεσπίστηκε για να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη τις πληγές της πανδημίας. Με δεδομένο πως ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν σε lockdown μήπως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι διαθέσιμοι πόροι; Πότε θα δούμε τα πρώτα χρήματα να φτάνουν στην Ελλάδα;

Είναι προφανές ότι από τη μία υπάρχει καθυστέρηση στις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στη βάση ενός – του πρώτου – κύματος Covid και του αντίστοιχου lockdown. Τα δεδομένα, πλέον, έχουν αλλάξει. Όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στην ΕΕ για όλες τις χώρες.

Όσον αφορά στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο θα υποβάλλει η χώρα μας στην ΕΕ για να εκταμιευθούν τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρά εντός του χρονοδιαγράμματος και, βάσει του σχεδιασμού, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα για ν’ ακολουθήσει η διαβούλευση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι μάλιστα το πρώτο Υπουργείο που κατέθεσε την πρώτη δέσμη των προτάσεών του στις 24 Αυγούστου όπως μας είχε ζητηθεί.

Θέλω, πάντως, με την ευκαιρία να επαναλάβω αυτό που είχα τονίσει από την αρχή: αυτή τη φορά η πρόκληση –για τη γενιά μας, όχι μόνο την Κυβέρνηση - δεν είναι απλά να απορροφήσουμε ή να μοιράσουμε λεφτά αλλά να αλλάξουμε την δομή της ελληνικής οικονομίας. Εάν το επιτύχουμε, το αποτέλεσμα θα είναι ορατό για τα επόμενα 100 χρόνια.

  • Σε τι βαθμό η πανδημία επηρεάζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα;

Ούτε μία –κυριολεκτώ – επένδυση που είχε προγραμματιστεί, δεν έχει ματαιωθεί λόγω της πανδημίας. Το αντίθετο. Έχει επιταχυνθεί η υλοποίηση αρκετών επενδύσεων, ενώ εκδηλώνεται έμπρακτο ενδιαφέρον και μάλιστα απ’ όλο τον κόσμο για καινούργιες. Αυτό γίνεται λόγω αφ’ ενός του rebranding που πέτυχε η Ελλάδα ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης κι αφ’ ετέρου της αισθητής βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της φιλικής προς τις επενδύσεις πολιτικής της Κυβερνήσεως.

Εξίσου θετικό, αν όχι θετικότερο, είναι ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του τουρισμού, όπως κυρίως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους όπως η ενέργεια, η έρευνα-τεχνολογία, η βιομηχανία-μεταποίηση και ο αγροδιατροφικός τομέας.

Ειδικά στην υψηλή τεχνολογία, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Digital Realty στην Αττική, η Pfizer, που είναι στην επικαιρότητα λόγω του εμβολίου και η Cisco στη Θεσσαλονίκη. Επενδύσεις που θέτουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της «νέας οικονομίας» διεθνώς και τις οποίες προφανώς ελάχιστοι θα πίστευαν ότι μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα. Κι αυτές είναι μόνο η αρχή…

  • H εικόνα με τον πρύτανη του ΟΠΑ, κ. Μπουραντώνη είναι σοκαριστική. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα για τα Πανεπιστήμια, ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν με δεδομένο πως εδώ και δεκαετίες οποιαδήποτε παρέμβαση της Πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση, έβρισκε ισχυρές αντιδράσεις;

Η εικόνα ήταν όντως σοκαριστική. Ντράπηκα και ως Υπουργός και ως πολίτης. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να ξεμπερδέψει μία και καλή με τις εγκληματικές συμμορίες οι οποίες επί σειρά δεκαετιών λυμαίνονται τα πανεπιστήμιά μας.

Η βία της άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα θα τελειώσει και πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Μετά λύπης είδα την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων που απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για πανεπιστημιακή αστυνομία. Αντιλαμβάνομαι ότι οι Πρυτάνεις λόγω φόβου δεν μπορούν να έχουν κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Το σέβομαι, αλλά εμείς ως Κυβέρνηση οφείλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.

  • Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, με φόντο την κόντρα Μακρόν-Ερντογάν πληθαίνουν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν τις καταδικάζει, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε περιστατικό σχεδόν μεμονωμένο. Χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης αλλά και αποτροπής της τρομοκρατίας και εάν ναι πότε θα γίνει πραγματικότητα;

Ο Ερντογάν επέλεξε να ανοίξει μια διαμάχη με τον Μακρόν προκειμένου να αποσπάσει τους Τούρκους από την κυβερνητική του αποτυχία αλλά και να συνεχίσει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των απανταχού μουσουλμάνων. Η τακτική που ακολουθεί είναι άκρως επικίνδυνη καθώς μπορεί να «απελευθερώσει» πάθη και μίση με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως τα πρόσφατα αιματηρά περιστατικά.

Διαβάζω δηλώσεις του τύπου: «είμαστε σοκαρισμένοι από αυτό το περιστατικό». Μα δεν είναι πια ένα περιστατικό. Είναι πολλά μεμονωμένα περιστατικά από την ισλαμιστική τρομοκρατία είτε στη Γαλλία, είτε στην Αυστρία, είτε στη Γερμανία, είτε αλλού. Πλέον τα «μεμονωμένα» περιστατικά παύουν να είναι μεμονωμένα. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει και να πάρει δραστικά μέτρα. Κανένας δεν κηρύττει τον πόλεμο στο Ισλάμ. Κάθε μουσουλμάνος που βρίσκεται νόμιμα στην Ευρώπη μπορεί να μείνει υπό ένα όρο, ότι θα σέβεται τον τρόπο ζωής της Ευρώπης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.