ευρωκοινοβούλιο Στρασβούργο, Έλληνες ευρωβουλευτές
Πηγή: AP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το Newsbomb.gr στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου- Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ακονίζουν τα ξίφη τους

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε αποστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την πρόσφατη Ολομέλεια του Στρασβούργου και σας παρουσιάζει συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και πώς το αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το Qatar Gate που ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ελληνοτουρκικά και μια σειρά άλλων θεμάτων, μεταξύ αυτών και οι επερχόμενες εκλογές, τέθηκαν από το Newsbomb.gr στους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις:

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η αντιπολίτευση διασύρει τη χώρα στην Ε.Ε. για να πέσει η κυβέρνηση

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι πολύπειρη Ευρωβουλευτής, καθώς αυτό το διάστημα διανύει τη δεύτερη θητεία της εκπροσωπώντας μας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας εκλεγεί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το Newsbomb.gr σε αποστολή του στο Στρασβούργο, όπου αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη Ολομέλεια και με θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος στο επίκεντρο, συνάντησε την Ελίζα Βόζεμπεργκ, λίγο πριν την ομιλία της σχετικά με ερώτηση για την «κατάλυση του κράτους δικαίου» στη χώρα μας, αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών.

Η Ευρωβουλευτής ήταν... λάβρος, αναρωτώμενη «πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα θέματα, που στην ουσία δεν αφορούν το Ευρωκοινοβούλιο, ανακαλούνται από την αντιπολίτευση σκόπιμα προκειμένου «να πέσει η κυβέρνηση».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση περνάει τον αντιπολιτευτικό της λόγο από την ελληνική Βουλή στις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια πρακτική χωρίς προηγούμενο που εκθέτει πρωτίστως τη χώρα», σημειώνει.

«Το θέμα των υποκλοπών είναι σοβαρό αλλά πρέπει να το βάζουμε στη σωστή του διάσταση. Και στην προηγούμενη κυβέρνηση γίνονταν παρακολουθήσεις, όπως και γίνονται και σε άλλες χώρες», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το Qatar Gate, το πρωτοφανές σκάνδαλο για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο εκ των πρωταγωνιστών είναι η «δικιά» μας, Εύα Καϊλή, η Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρει:

«Το Qatar Gate μας αιφνιδίασε και μας στεναχώρησε – θεωρώ ότι δεν μας άξιζε όλο αυτό και δεν άξιζε ούτε στην Εύα Καϊλή – εγώ θα ευχόμουν να αποδειχτεί η αθωότητα που η ίδια επικαλείται. Δεν πρέπει ωστόσο να δαιμονοποιούμε τα λεγόμενα λόμπι, καθώς προσφέρουν πολύ χρήσιμες υπηρεσίες, όταν λειτουργούν υπό πλήρη διαφάνεια».

Η ίδια, μετέχει στην αρμόδια επιτροπή των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και έχει υποβάλλει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα, όσο και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr, η πρόθεση της Τουρκίας για είσοδο στην Ε.Ε. είναι αν μη τι άλλο «προσχηματική και ιδιοτελής – στην ουσία δεν το θέλει, ανήκει στην Ανατολή και στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ανατολή». Η ευρωβουλευτής δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για το αν η γείτονα αλλάξει την πολιτική των ακραίων προκλήσεων, παρά την υποστήριξή μας στον σεισμό, όσο και μετά την εποχή Ερντογάν.

Τι πιστεύουν όμως οι Ευρωπαίοι για τις τουρκικές προκλήσεις; Αντιλαμβάνονται το πρόβλημα στην ολότητά του; Τι θα κάνουν σε περίπτωση που η ρητορική αυτή μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση;

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ παραθέτει επίσης το στίγμα της προεκλογικής μάχης που θα δώσει το κόμμα της, η Νέα δημοκρατία, προκειμένου να παραμείνει κυβέρνηση, τους άξονες που θα κινηθεί ο αγώνας αλλά και ποια είναι η «διαφορά» με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το στοίχημα είναι η αυτοδυναμία, διότι οι συνεργασίες παρεμποδίζουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου», τονίζει.

Δείτε τη συνέντευξη της Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Newsbomb.gr:

Πέτρος Κόκκαλης: Ζούμε σε μια εύθραυστη Δημοκρατία - Υπεύθυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ερωτώμενος για το σκάνδαλο Qatar Gate που ταλανίζει το Ευρωκοινοβούλιο, ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρει στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοκαριστεί από το σκάνδαλο και την έκτασή του», αφού πρόκειται για ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα», όμως «πλέον σχεδιάζουμε μια ισχυρή δέσμη μέτρων για να μη συμβαίνουν αυτά -όχι ότι δεν μπορεί να γίνει υπό οποιαδήποτε περίπτωση».

Ο ίδιος, συνδέει το Qatar Gate στο οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Εύα Καϊλή με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, αφού το ζήτημα τέθηκε και στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε.

«Η διάβρωση της ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αυτό είναι το δυσάρεστο, αφού οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται. Οφείλουμε να είμαστε διαρκώς ενεργοί για να διασφαλίζουμε τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της που βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμα και στο λίκνο της, την Ευρώπη».

Και εξηγεί, ότι πέραν της υπόθεσης των υποκλοπών, «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια επίσης στις απευθείας αναθέσεις. Για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – μιλάμε για πραγματική έκπτωση στη λειτουργία των θεσμών, ενώ όταν κάνουμε κριτική, μας αποκαλούν προδότες, επειδή τολμάμε να μιλάμε για όλα αυτά».

Η κατάσταση αυτή, κατά τον Πέτρο Κόκκαλη, «ομοιάζει με αυτά που συμβαίνουν στις χώρες του μετα-σοβιετικού χώρου. Έχουμε μια εύθραυστη δημοκρατία και χρειάζεται αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση», όπως σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι «όταν λέμε μένουμε Ευρώπη, να κάνουμε κι αυτό που πρέπει για να μένουμε στην Ευρώπη, όχι μόνο στα λόγια».

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η απλή αναλογική είναι κεκτημένο της Δημοκρατίας και λειτουργεί σε 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε την κουλτούρα της συνεργασίας στις κυβερνήσεις. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από την πρώτη Κυριακή και να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα», θεωρεί.

«Η Νέα Δημοκρατία έφτασε τα πράγματα στο σημείο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες και να μην νομιμοποιεί αυτή την κυβέρνηση», εξηγεί.

Ο ίδιος, ασχολείται ενδελεχώς στο Ευρωκοινοβούλιο με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες περιβαλλοντικής προστασίας.

«Τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν πόσο τελικά πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός είναι η λύση για την αντιμετώπιση της με ταχύτητα και αποτέλεσμα, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν οι νόμοι της αγοράς», υπογραμμίζει.

«Η κυβέρνηση τεχνοκρατικά είναι συχνά επαρκής στα σχέδια, αλλά πολιτικά ρηχή ώστε να κάνει την αναγκαία μετάβαση που πρέπει και δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιμένει σε αυτήν της αγοράς», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο Newsbomb.gr:

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Να κρατάμε μικρό καλάθι για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα δυσάρεστο και για τη χώρα μας σκάνδαλο του Qatar Gate, θεωρώντας ότι στην ουσία αυτό «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς εδώ γίνεται ένας σκληρός αγώνας με σκοπό τη βελτίωση των ζωών των Ευρωπαίων πολιτών». «Ωστόσο», συμπληρώνει, «ήταν ένα καλό σημάδι για το τι μπορούμε να αλλάξουμε και πώς να λειτουργούμε καλύτερα, αφού άμεσα λήφθησαν αποφάσεις για τη θωράκιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο ίδιος, επιτελεί με εισηγήσεις και παρεμβάσεις του διεξάγει αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

«Προσπαθούμε να δείξουμε ότι η κοινωνία πια αλλάζει, έχει μια ποικιλομορφία μέσα της και σε αυτήν υπάρχουν και ανάπηροι πολίτες. Η χώρα μας βρίσκεται σε σχετικά καλό σημείο παρά τα προβλήματα που φυσικά υπάρχουν, όμως μη νομίζετε ότι στην Ευρώπη έχουν λυμένα τα προβλήματα προσβασιμότητας και κινητικότητας», σημειώνει, για να τονίσει ότι «το θέμα είναι συνολικά το πως η κοινωνία δέχεται και τι κάνει για τους ανάπηρους πολίτες».

Από τα σημαντικές πρωτοβουλίες που εφαρμόστηκαν τελευταία και στη χώρα μας, είναι η νομοθεσία για την έννοια του προσωπικού βοηθού, η θέσπιση Αρχής προσβασιμότητας, το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία και η κάρτα αναπηρίας.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, καθώς και με αυτό το ζήτημα ασχολείται ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι «υπάρχει πλέον καλύτερη αντίληψη από τους ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα και καταλαβαίνουν πια ότι αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και τη σχέση της με ένα γειτονικό κράτος. Μετά τους τραγικούς σεισμούς μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις μας, αλλά να κρατάμε μικρό καλάθι»…

«Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι ακόμα πρέπει να μιλάμε ξανά και ξανά για τα σύνορά μας», συμπληρώνει.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τις πηγές ενέργειας με το Repower EU, με την εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προοπτική της χρήσης του υδρογόνου. «Η Ευρώπη επιβάλλεται να γίνει πρωτοπόρος», σημειώνει.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος θεωρεί τέλος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα έχει αυτοδυναμία, αφού «μέσα σε 4 χρόνια είδαμε την Ελλάδα να γίνεται από παρακατιανός, σε κεντρικός παίκτης».

Δείτε τη συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Newsbomb.gr:

Αλέξης Γεωργούλης: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει και φέρεται ατιμωτικά στους καλλιτέχνες

Ο Αλέξης Γεωργούλης, γνωστός και επιτυχημένος ηθοποιός στη χώρα μας, αρχικά αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του Qatar Gate, το οποίο «σόκαρε την Ε.Ε., υπό την έννοια του πώς μια μόνο χώρα μπόρεσε να διαρρήξει τους θεσμούς της Ε.Ε. για τη διακυβέρνησή της. Το μεγάλο ερωτηματικό πια είναι το πώς θα διαφυλάξουμε αποτελεσματικά όλους τους θεσμούς, αλλά κρατάμε ως θετικό την άμεση απόκριση προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ «ένας βασικός πυλώνας για την ενοποίηση αυτή είναι ο Πολιτισμός. Το ψηφιδωτό των ευρωπαϊκών πολιτισμών που θα συνθέσει τον νέο ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο ίδιος, συμμετέχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της Διαφάνειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στο θέμα, όπως ονομάστηκε, των «Στρατηγικών Μηνύσεων Εναντίον της Δημόσιας Συμμετοχής». Όπως εξηγεί, πρόκειται για ενέργειες για την προστασία των δημοσιογράφων και των οργανώσεων που αγωνίζονται για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος μέσω αποκαλύψεων, «όμως είναι συχνό φαινόμενο αυτοί να δέχονται βροχή μηνύσεων από τα μεγάλα συμφέροντα για να τους φιμώσουν». Με τη δέσμη των μέτρων αυτών που ετοιμάζονται, θα υπάρξει ουσιαστική προστασία του καταγγέλλοντα που αποκαλύπτει το σκάνδαλο και αποθάρρυνση για τις διώξεις εναντίον του.

Σε σχέση με το θέμα των προσόντων των καλλιτεχνών, που έχει επιφέρει ρήξη μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης λόγω του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε πρόσφατα, ο Αλέξης Γεωργούλης έχει σαφή θέση.

Ο ίδιος στο παρελθόν εκπόνησε έρευνα για το τι ισχύει για τα πτυχία και τα προσόντα των καλλιτεχνών στις ευρωπαϊκές χώρες και πώς αντιμετωπίζονται στις διάφορες περιπτώσεις.

«Από το 1981 τέθηκαν οι βάσεις για την κατοχύρωση αλλά και αναβάθμιση αυτών των προσόντων των καλλιτεχνών, όμως αυτή η προσπάθεια 42 χρόνια αργότερα φαίνεται ότι πάει στράφι στη χώρα μας. Από τότε μέχρι και τώρα θεωρούσαμε την προσφορά των καλλιτεχνών αποτέλεσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό προβλέπεται κι από το Σύνταγμα – αυτό που γίνεται όμως τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα, όσον αφορά στο προσοντολόγιο, τους κατατάσσει στην δευτεροβάθμια βαθμίδα.

Οι καλλιτέχνες πολύ σωστά εισηγούνται τη διατήρηση της κατάστασης ως έχει και είμαι κι εγώ μαζί τους διότι αυτό που συμβαίνει συνιστά υποβάθμιση και ατίμωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό δεν συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό, δεν βγάζει νόημα αυτή ενέργεια της κυβέρνησης».

Κατά τον ευρωβουλευτή, θα πρέπει «η Κομισιόν να πειστεί ότι ο Πολιτισμός μπορεί να ενισχύσει την Ε.Ε. στις στρατηγικές που έχει χαράξει και ότι έχει ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία». «Η κατάσταση», θεωρεί, «βελτιώνεται συνέχεια σε αυτόν τον τομέα και πλέον ο Πολιτισμός γίνεται αντιληπτός όχι ως απλή ψυχαγωγία, αλλά ως Παιδεία».

Και τονίζει: «Ειδικά οι Έλληνες θα πρέπει να το υπερασπιζόμαστε συνέχεια αυτό – όχι μόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά όμως, αλλά και για τη σημερινή μας προσφορά. Θα πρέπει να αγαπάμε τους καλλιτέχνες που είναι φορέας όλου αυτού. Παρατηρώ ότι όλοι εδώ αντιλαμβάνονται και εκτιμούν την αξία του ελληνικού πολιτισμού – όλοι εκτός από την… Ελλάδα», συμπληρώνει με νόημα.

Ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρουν διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, και πόσο αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ερωτώμενος για τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Γεωργούλης θεωρεί ότι είναι μεγάλο ατόπημα η μη προκήρυξη ακόμα των εκλογών, αφού «ο πρωθυπουργός κρατάει κρυμμένα τα χαρτιά του για ένα διαδικαστικό θέμα, και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό».

«Το σημαντικότερο από όλα κι αυτό που θέλω να πω στους πολίτες είναι να συμμετάσχουν. Δεν πρέπει να αφεθούν οι Έλληνες πολίτες να λυμαίνονται την απουσία της ψήφου τους αυτοί που θα τους κυβερνήσουν αύριο. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο και ενεργούμε μέσα από αυτό», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Γεωργούλη στο Newsbomb.gr:

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας

Αναφερόμενη στο Qatar Gate, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σημείωσε ότι «όλοι σοκαριστήκαμε και αυτή η ιστορία δεν έκανε καλό στους θεσμούς. Συζητάμε όμως τα αναγκαία μέτρα που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Το θέμα δεν είναι ότι δεν έχουμε κανόνες -όσους κανόνες κι αν έχουμε, αν κάποιος θέλει να πάρει 600.000 ευρώ για να στηρίξει μια χώρα, θα το κάνει».

«Το να πλανάται η σκιά όμως για όλους ενώ αφορά συγκεκριμένους ευρωβουλευτές είναι άδικο – εγώ που κατέβηκα στην Αθήνα τα Χριστούγεννα, με βλέπανε στο περίπτερο και μου λέγανε… η βαλίτσα σου που είναι», συμπληρώνει.

Κατά την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με πρωτοβουλία κομμάτων της Αριστεράς, με θέμα την «κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρεί ότι όλο αυτό γίνεται για στενούς, εγχώριους, αντιπολιτευτικούς λόγους.

«Αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει και αφορά στο κακόβουλο λογισμικό και τη χρήση του σε άλλες χώρες. τώρα εστιάζουν στην Ελλάδα. Γιατί το ξανασυζητάμε, όταν έχει συσταθεί ειδική επιτροπή διερεύνησης και έχουν υπάρξει παραιτήσεις, την ώρα που ο σχετικός δείκτης του Economist δείχνει μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτονται τα ψέματα στον Έβρο με τη μικρή Μαρία; Μήπως γιατί έχουμε εκλογές, φαίνεται ότι προηγείται καθαρά ο Μητσοτάκης», αναρωτιέται, για να εξηγήσει:

«Μια α λα καρτ κεντροαριστερή πλειοψηφία θέλει να παίξει πολιτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και σε αυτό, κι είναι λυπηρό, συμμετέχουν ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης που διασύρουν τη χώρα μας».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα η Ευρώπη. «Είναι πρώην ελληνοτουρκικά, πλέον τα λέμε εδώ ευρωτουρκικά», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εγώ θα ήθελα κάτι περισσότερο, παρόλα αυτά, από τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στη συνέντευξή της στο Newsbomb.gr στις σημαντικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών και στις ενέργειες που γίνονται για να υπάρξει απεξάρτηση από τα ενεργειακά μονοπώλια «ώστε να μην υπάρχουν εκβιασμοί προς τις χώρες της Ε.Ε.».

Ερωτώμενη για τις εκλογές, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στην ατμόσφαιρα κι αυτό αδικεί τη χώρα μας. Ο πήχης, αλλοίμονο, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον βάζω καν. Η Νέα Δημοκρατία θα απαντάει αλλά χωρίς να κάνει βουτιά στη λάσπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν δείγματα γραφής κι από τα δύο κόμματα, ο κόσμος μπορεί να τα δει αυτά. Το βασικό δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας», συμπληρώνει.

Τέλος, αναφερόμενη στην απώλεια του νονού της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σημείωσε:

«Με στεναχώρησε ότι κάποιοι ενώ γινόταν η κηδεία εξέταζαν… το πολιτειακό θέμα. Τότε ήταν η ώρα της θλίψης και του σεβασμού. Η οικογένεια έδειξε ότι είναι η επιτομή της αξιοπρέπειας».

Δείτε τη συνέντευξη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στο Newsbomb.gr:

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Επί ΝΔ φεύγουμε από τα ευρωπαϊκά πρότυπα»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, διανύοντας την τρίτη του θητεία στο ευρωκοινοβούλιο στο οποίο υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος, αναφέρεται στην «τεράστια ζημιά» που προξένησε στον θεσμό αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα το σκάνδαλο του Qatar Gate και εκτιμά ότι «είμαστε ακόμα στην κορυφή του παγόβουνου».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά και δεν θέλουμε οι λίγοι να σπιλώνουν το όνομα όλων. Εδώ, εκτός από την παράταξή μας φοράμε και τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Δυστυχώς το σκάνδαλο έχει πλήξει το κύρος μας, εμάς και των Ιταλών», σημειώνει.

Το Newsbomb.gr συνάντησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο περιθώριο της πρόσφατης Ολομέλειας του Στρασβούργου, όπου μεταξύ άλλων διεξήχθη μια μειωτική για τη χώρα μας συζήτηση με θέμα «η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν την προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη συζήτηση.

«Τη ζημιά στην Ελλάδα δεν την κάνουν αυτοί που υπερασπίζονται τη Δημοκρατία, αλλά αυτοί που την ξεφτιλίζουν με τις υποκλοπές, τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, τη συγκάλυψη των σκανδάλων. Δεν φταίει αυτός που κάνει τη διάγνωση στον πυρετό, φταίει αυτός που τον προκάλεσε. Δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά, τα λέει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς», ανέφερε, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, χρησιμοποιώντας μάλιστα και βαριές εκφράσεις:

«Σε καμία ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν θα μπορούσε να σταθεί πρωθυπουργός που λειτουργεί ως αρχικοριός». «Μας έλεγαν «Μένουμε Ευρώπη», αλλά επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τα ευρωπαϊκά πρότυπα», συμπλήρωσε.

Ως κίνητρο για αυτές τις υποκλοπές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης διαβλέπει την «κυβερνητική διαφθορά», θεωρώντας:

«Ο λόγος των υποκλοπών είναι η συγκέντρωση όλων των πληροφοριών από το Μαξίμου για να ελέγχεται η ροή των χρημάτων. Όλα αυτά είναι επίσης δύναμη, για έλεγχο των δικών τους και για εκβιασμούς. Παρακολουθούν και τους στρατιωτικούς, γιατί έχουν αποφασίσει αγορές εξοπλισμών ύψους 16 δισεκ. ευρώ και δυστυχώς στην Ελλάδα έχει φανεί ότι αυτές οι αγορές συνδέονται με μίζες και σε αυτό κάποιοι θέλουν να ελέγχουν τη ροή του χρήματος, μην κάνει κάποιος άλλος τη στραβοδουλειά για λογαριασμό του»...

Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τις ενέργειες των ευρωβουλευτών, ο ίδιος σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν δικαιούται να προβάλλει τα εθνικά θέματα ως προμετωπίδα της. Κουμπαριές και φιλίες με τον Ερντογάν είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όχι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν χρειάστηκε έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις. Την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ενωμένοι – εδώ όλοι προσπαθούμε να πείσουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αντιμετώπισή της». «Κυρώσεις ακούμε όμως και κυρώσεις δεν βλέπουμε», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «πρόκειται για μεταφορά πλούτου από 700.000 δανειολήπτες στα funds. Σε άλλες χώρες έγιναν ρυθμίσεις. Εδώ όμως, η ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι της επιλογής Μητσοτάκη».

Τέλος, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο ευρωβουλευτής εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά και θα είναι ήττα της χώρας αν κερδίσει ο Μητσοτάκης – και ελπίζω να έχουμε, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, θεωρεί ως καλή λύση μια κυβέρνηση συνεργασίας, αφού οι 21 από τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ «ο Μητσοτάκης εκβιάζει με χάος αν δεν έχει αυτοδυναμία».

«Χρειαζόμαστε κυβέρνηση συνεργασίας και πραγματικής λαϊκής πλειοψηφίας – την Ελλάδα την έχουν πάει πίσω οι μονοκομματικές κυβερνήσεις», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Newsbomb.gr:

Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ: Πώς τα λόμπι διαφθείρουν «νόμιμα» την Ε.Ε.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, σε αντίθεση με ότι θεωρούν συνάδελφοί του από άλλα κόμματα, θεωρεί ότι το Qatar Gate δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο, και οι αιτίες του πρέπει να αναζητηθούν στον «πυρήνα» της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

«Σας θυμίζω ότι το 2011 παραιτήθηκαν τα 11 από τα 18 μέλη της Κομισιόν, οι Επίτροποι εκείνης της θητείας, εξαιτίας σκανδάλου που εμπλέκονταν όμιλοι και μεγάλα συμφέροντα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα», σημειώνει, εξηγώντας:

«Εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζονται κανονισμοί που επηρεάζουν 27 κράτη μέλη – οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα βλέπουν ως αγορές όλα αυτά. Όταν περνάει η Ε.Ε. λοιπόν έναν σχετικό νόμο που ευνοεί τα συμφέροντα, ανοίγει για αυτά 27 μεγάλες αγορές. Έτσι, ο κάθε ένας βάζει τα λόμπι του, τα think tank του, τις ΜΚΟ του για να επιδράσει σε αυτές τις αποφάσεις. Η κάθε τροπολογία που ψηφίζεται «στάζει» εκατομμύρια ευρώ για αυτά τα συμφέροντα».

«Τα συμφέροντα αυτά πασάρουν τις τροπολογίες με συγκεκριμένη διατύπωση και διάφορα προσχήματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά, βλέπουμε ως δια μαγείας να ψηφίζονται αυτές από πολλούς ευρωβουλευτές», συμπληρώνει.

«Οπότε», συνεχίζει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «τα λόμπι διαφθείρουν νόμιμα την Ε.Ε. – εδώ είναι το σπίτι τους και μπαίνουν με το… καρτελάκι τους, όπως μπαίνετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι»…

«Η αποστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ είναι να τα αποκαλύπτει αυτά και να καταψηφίζει τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται για τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., τον οποίο τον χαρακτηρίζει ως κάτι «ελάχιστο» για να ζήσει ο ευρωπαίος πολίτης και αναδεικνύει την πρόταση του κόμματός του.

«Κινείται σε άθλια επίπεδα και οι αναγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, με την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, είναι μια στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στην οποία συνηγορούν όλα τα κόμματα. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχούν για αυτό ενώ η λογική τους είναι ακριβώς η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία με επιδόματα και market pass που δεν λύνουν το πρόβλημα, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύοντας ως παράδειγμα την Ισπανία που κάνει το ίδιο πράγμα! Παράλληλα, τα δύο αυτά κόμματα τσακώνονται για το ποιος έκοψε τα λιγότερα», υπογραμμίζει.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, αναφορικά και με τις επερχόμενες εκλογές, καταλήγει:

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό κι αυτό αν θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου, που είναι τα ιερά και όσια για τα άλλα κόμματα και την Ε.Ε. Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμερισμό της εξουσίας του κεφαλαίου. Ο λαός να χαράξει τη δική του πολιτική με βάση τα δικά του κριτήρια και συμφέροντα, και όχι με τους νόμους της ζούγκλας της αγοράς. Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι αβάδιστος και αξίζει να προβληματιστεί ο λαός και να τον επιλέξει».

Δείτε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Παπαδάκη στο Newsbomb.gr:

Μανώλης Φράγκος, Ευρωβουλευτής Ελλ. Λύσης: Έντονη υποκρισία και κρίση αξιών στη σημερινή Ε.Ε

Ο Μανώλης Φράγκος ξεκαθαρίζει σχετικά με τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περί των υποκλοπών, ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε εσωκομματική πολιτική αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας ένα ευρωπαϊκό όργανο, ωστόσο «αυτό που εμείς θίγουμε είναι ότι οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι, αφού διορίζονται από την ίδια την κυβέρνηση. Σε αυτό το θέμα η Ε.Ε. θα μπορούσε να θεσπίσει κανόνες και να ασκεί ελέγχους ώστε οι Αρχές αυτές να κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους», όπως αναφέρει.

Σχετικά με το σκάνδαλο του Qatar Gate, ο ίδιος καλεί τους πολίτες «να κρατήσουν ότι ο διεφθαρμένος στο Ευρωκοινοβούλιο τιμωρείται και μακάρι να γινόταν το ίδιο στον βαθμό που θα έπρεπε και στη χώρα μας».

Ως κτηνίατρος στο επάγγελμα, δε, ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει για την τόνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, που αποτελεί και προτεραιότητα για το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

Για το θέμα της μετανάστευσης, ο Μανώλης Φράγκος δηλώνει στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr «απογοητευμένος» από τη στάση της Ε.Ε., ενώ αναφέρει ότι «το κλείσιμο των συνόρων δεν αρκεί, αν και η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών εντός της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, απελάσεις όμως δεν γίνονται».

«Είναι απογοητευτικό το ότι η Ε.Ε. δεν βάζει προτεραιότητα την προστασία των συνόρων -έχουμε κάνει σχετικές ερωτήσεις και μας απαντούν ότι δεν παρέχονται κονδύλια για αυτό, όπως για κατασκευή φράχτη, αλλά αντίθετα δίνονται χρήματα για την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας. Αυτή η τακτική δείχνει και την πολιτική της Κομισιόν για το ζήτημα», σημειώνει, συμπληρώνοντας:

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί στην Ιταλία η κυβέρνηση Μελόνι για το ζήτημα, διότι αυτό θα αποτελέσει και έναν επιπλέον μοχλό πίεσης για τη χώρα μας για να γίνουν αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι το θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι άλλο από το δημογραφικό.

Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης δηλώνει απογοητευμένες από την Ε.Ε. και για άλλα ζητήματα, όπως τα «διπλά στάνταρντ» σχετικά με την αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος, με την τουρκική προκλητικότητα και την εισβολή στην Κύπρο.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε ότι η Ουκρανία δέχεται τη ρωσική εισβολή και η κατάσταση είναι δυσμενής εκεί, όμως η συνεχής αποστολή όπλων από τη Δύση παρατείνει τον πόλεμο. Καθημερινά όμως δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. δέχονται τις απειλές της Τουρκίας, υπάρχει κατοχή του 30% των εδαφών της Κύπρου, και δεν γίνεται να κρύβουμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη υποστήριξη προς την Ουκρανία και ούτε καν λεκτική υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο», θεωρεί.

«Το ίδιο γίνεται και με την Αρμενία, που υποφέρει από την εισβολή των Αζέρων και δεν κουνιέται φύλλο. Αυτό είναι υποκρισία και πολιτική δύο ταχυτήτων και εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120.000 αποκλεισμένοι Αρμένιοι χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια και η Ε.Ε. ίσως λόγω της ενεργειακής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, δεν κάνει απολύτως τίποτα», προσθέτει.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός του, ότι η χώρα μας πρέπει να θέσει σαφείς «κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο, με την κατάρριψη ενός τουρκικού αεριωθούμενου που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, ειδικά αν πρόκειται για drone, κάτι που θα ήταν πιο εύκολο και με «μικρότερο κόστος».

Ο Μανώλης Φράγκος εκφράζει επίσης την αντίθεσή του και με μια πλειάδα άλλων θεμάτων, περιγράφοντας στο Newsbomb.gr:

«Υπάρχει κρίση αξιών στην Ε.Ε., με όλη αυτή την ατζέντα που προωθείται υπερβολικά έντονα, π.χ. για τους ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είναι ξεκάθαρα κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως και με τους μουσουλμάνους που αλλοιώνουν τη δομή της κοινωνίας μας. Πρόκειται για τακτικές αντικατάστασης πληθυσμού και εισβολή και καλώς κάποιοι χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής ξεκαθαρίζει ότι η Ελληνική Λύση δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών που έχει το κόμμα του με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητημάτων.

Δείτε τη συνέντευξη του Μανώλη Φράγκου στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι Τούρκοι; Στον Πόντο μιλάνε ποντιακά 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία

Το Newsbomb στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το αίτημα για επαναλειτουργία πιο επιτακτικό από ποτέ

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ