Κορονοϊός: Η φαμοτιδίνη «δόλωμα» για τον COVID-19 - Ελπιδοφόρες oι πρώτες ενδείξεις

Newsbomb

ASSOCIATED PRESS

Ένα φθηνό φάρμακο για τις καούρες στο στομάχι, η φαμοτιδίνη είναι η νέα ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού. Το ευρέως διαδεδομένο αντιόξινο περιλαμβάνεται σε κλινική μελέτη, η οποία ξεκίνησε μέσα στον Απρίλιο σε 23 νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η φαμοτιδίνη θα δράσει σαν δόλωμα για τον SARS-CoV-2, ώστε να «μπλοκάρει» την ικανότητα αναπαραγωγής του μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Το γεγονός ότι το φάρμακο έχει ένα μακροχρόνιο προφίλ ασφάλειας, προσμετράται στα θετικά.

Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν μόνο ενδείξεις. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το «Science». Η κλινική μελέτη για τη φαμοτιδίνη γίνεται σε συνδυασμό με την υδροξυχλωροκίνη, καθώς το φάρμακο αυτό είχε ξεκινήσει ήδη να χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19. Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φαμοτιδίνη, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια σε δοσολογία εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται ως αντιόξινο χάπι, «φρενάρει» τον κορονοϊό. Από την ανάλυση της δραστικής ουσίας σε μοριακό επίπεδο, φαίνεται πως η φαμοτιδίνη έχει την ικανότητα να προσδένεται πάνω σε ένα ένζυμο-κλειδί του νέου κορονοϊού και ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Η διπλά «τυφλή» και τυχαιοποιημένη δοκιμή γίνεται σε 187 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων πολλοί είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Όσοι ασθενείς παίρνουν το συνδυασμό των δύο φαρμάκων, θα συγκριθούν με μία ομάδα που παίρνει μόνο υδροξυχλωροκίνη, καθώς και με μια τρίτη ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έχει πάρει κανένα από αυτά τα δύο φάρμακα. Οι ασθενείς στην πορεία της κλινικής μελέτης θα αυξηθούν σε 1.174.

Το «Science» παρουσιάζει κάποια περιστατικά με ενθαρρυντικά στοιχεία για τη φαμοτιδίνη, για τα οποία όμως σημειώνει ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονική δημοσίευση. Μια 44χρονη γυναίκα, θετική στη νόσο COVID-19, εκδήλωσε υψηλό πυρετό και υποξία. Πήρε την ενισχυμένη δόση φαμοτιδίνης (υπενθυμίζεται 9 φορές πάνω από το αντιόξινο) και την επόμενη ημέρα ο πυρετός έπεσε και το οξυγόνο επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, τρία ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση μετά τη λήψη φαμοτιδίνης.

Στην Κίνα η πρώτη παρατήρηση

Ο πρώτος στις ΗΠΑ που υποστήριξε ότι η φαμοτιδίνη πρέπει να δοκιμαστεί για το νέο κορονοϊό, είναι ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους γιατρός Μάικλ Κάλαχαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος πρόσφατα βρισκόταν στη Γουχάν της Κίνας. Κατά την κορύφωση της επιδημίας στην κινεζική επαρχία, παρατήρησαν ότι ο ιός σκότωνε πολλούς ασθενείς άνω των 80 ετών, αλλά μεταξύ όσων επιζούσαν, υπήρχαν δυσανάλογα πολλοί φτωχοί αγρότες.

Η ανάλυση των ιατρικών ιστορικών 6.212 ασθενών έφερε στο φως ότι πολλοί υπέφεραν προηγουμένως από χρόνιες στομαχικές καούρες και έπαιρναν το φθηνότερο φάρμακο φαμοτιδίνη αντί του ακριβότερου ομεπραζόλη, που προτιμούσαν οι πλουσιότεροι Κινέζοι (και Αμερικανοί). Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 που είχαν πάρει για καιρό φαμοτιδίνη, είχαν ποσοστό θνητότητας 14%, έναντι 27% όσων δεν είχαν πάρει αυτό το φάρμακο πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Επιστρέφοντας από τη Γουχάν στις ΗΠΑ, ο Κάλαχαν έπεισε άλλους Αμερικανούς επιστήμονες να μελετήσουν τη φαμοτιδίνη σε μοριακό επίπεδο σε σχέση με τον κορονοϊό και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση να γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή της ουσίας σε ασθενείς με COVID-19. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες ετοιμάζουν την πρώτη σχετική επιστημονική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science, abcNews)

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας: Την Τρίτη στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved