ΦΑΡΜΑΚΟ

IQVIA: Οι κλινικές μελέτες μπορούν να φέρουν ξένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

IQVIA: Οι κλινικές μελέτες μπορούν να φέρουν ξένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
PIXABAY

Η κατά κεφαλήν επένδυση σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης, θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της IQVIA και του ΙΟΒΕ.

Η IQVIA συνεργάζεται με την HACRO, τον ΣΦΕΕ και άλλους φορείς και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας. Η IQVIA δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της IMS Health, παγκόσμιας ηγέτιδας στην ανάλυση δεδομένων, στις συμβουλευτικές και στις τεχνολογικές λύσεις, αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας, και της Quintiles, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στις κλινικές μελέτες. Η IQVIA, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, απασχολεί 75.000 εργαζομένους και δραστηριοποιείται μέσα από τους εξής 4 πυλώνες υπηρεσιών: Δεδομένα Υγείας, Συμβουλευτική, Τεχνολογικές λύσεις και Κλινικές μελέτες.

Ο όγκος των δεδομένων υγείας που επεξεργάζεται είναι τεράστιος καθώς η IQVIA καλύπτει το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκου. Συνεργάζεται με περισσότερους από 120.000 προμηθευτές, όπως φαρμακεία, γιατρούς, νοσοκομεία κλπ. Επομένως, είναι σε θέση να έχει άριστη γνώση των εξελίξεων και τάσεων στην υγεία καθώς καταγράφει την πορεία των νέων λανσαρισμάτων και την επίπτωση στις δαπάνες υγείας.

Στη χώρα μας δραστηριοποιείται από το 1968 και συνεργάζεται με όλο το εύρος των επιστημόνων υγείας και τα νοσοκομεία, δηλαδή με 3.500 ιατρούς και 3.000 φαρμακεία για συλλογή στοιχείων και έρευνες, ενώ διεξάγει πάνω από 150 κλινικές μελέτες σε περισσότερα από 100 σημεία. Επίσης συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις εταιρείες σκευασμάτων υγείας, τροφίμων και καλλυντικών στο χώρο του φαρμακείου, τους θεσμικούς φορείς, τις Αρχές, τα συλλογικά όργανα των φαρμακευτικών εταιρειών και των επιστημόνων υγείας, τους συλλόγους ασθενών, ενώ είναι μέλος της HACRO (Hellenic Association of Clinical Trial Organizations), και παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 150 πελάτες. Άλλες σημαντικές δράσεις περιλαμβάνουν την επιτυχή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για την υλοποίηση software λύσεων για Quality Assurance στα εργοστάσιά τους. Τέλος, παρέχει τεχνογνωσία σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να πιστοποιηθούν από τον FDA και να μπορέσουν να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο.

Το 2020 η εταιρεία προχώρησε σε 50 νέες προσλήψεις, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 35% στον αριθμό των εργαζομένων της σε σχέση με το 2019, ενώ συνολικά απασχολεί περίπου 200 εργαζομένους. Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από την έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας 3 νέων hubs: το 1ο, το Technology hub, υλοποιεί λύσεις data science, business intelligence και digital transformation για τους πελάτες της IQVIA σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο προσφέρει υπηρεσίες Health Economics και εξυπηρετεί την Ευρώπη, ενώ το 3ο υλοποιεί Management Consulting projects, αποκλειστικά για την Ιταλία.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη λειτουργία των 3 hubs ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τη στελέχωσή τους, η IQVIA προσέλαβε μεταξύ άλλων Έλληνες του εξωτερικού από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι επέστρεψαν και εργάζονται ήδη στην Ελλάδα.

Η επιλογή της Ελλάδας ως κέντρου λειτουργίας των 3 hubs αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης από τα ευρωπαϊκά γραφεία της IQVIA, στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων, στην προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητά τους και, τέλος, στο μάνατζμεντ της ελληνικής θυγατρικής. Όπως αναφέρει ο Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής της IQVIA Hellas: «Η δημιουργία των 3 hubs μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους για τη συμβολή μας στην ελληνική οικονομία και για την ενεργό υποστήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, του κλάδου της υγείας και φυσικά των ασθενών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Κωδικός «ελεγχόμενη αποσυμπίεση»: Οι τελευταίες σκέψεις για εμπόριο, σχολεία, εστίαση