ΦΑΡΜΑΚΟ

Αλλάζουν οι προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥ: Κεντρικός αγοραστής η ΕΚΑΠΥ

νοσοκομείο
Η διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναμένεται να γίνει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.   

Η διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και η πληρωμή των προμηθευτών θα γίνεται εντός 90 ημερών. Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής τρεις κατηγορίες φαρμάκων:

1. Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).

2. Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).

3. Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Άρης Αποστόλου, μιλώντας τη Δευτέρα (12/12/2022) στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα από περίπου 120 φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες λειτουργίας τους με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα.

Για την τιμολόγηση των προμηθειών αυτών, κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 40.000 τιμολόγια. Συνέπεια είναι να καθυστερούν οι πληρωμές προς τις εταιρείες, οι οποίες γίνονται μεστοσταθμικά 10-12 μήνες μετά από την παράδοση. Επίσης, η έκδοση του rebate και του clawback καθυστερεί λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας, ενώ είναι εξαιρετικά δυσχερής η παρακολούθηση των εμπιστευτικών εκπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου.

«Με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων» σημείωσε, τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ.

Διαβάστε επίσης:

Βελτίωση στο επενδυτικό clawback ζητά ο ΣΦΕΕ

Ελλείψεις φαρμάκων: Τελεσίγραφο Πλεύρη στις φαρμακαποθήκες

Κορονοϊός: Αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών την τελευταία εβδομάδα