ΣΦΕΕ: Φοροεισπρακτικά τα νέα μέτρα για το φάρμακο

ΣΦΕΕ: Φοροεισπρακτικά τα νέα μέτρα για το φάρμακο

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά είναι καθαρά φοροεισπρακτικά. Επισημαίνει ότι δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, η οποία είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με το ενοποιημένο rebate, σε συνδυασμό με τον έλεγχο στη συνταγογράφηση, θα επιτευχθεί η μείωση. Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ εκφράζει βαθύ προβληματισμό ειδικά για το ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα.

«Τα μέτρα αυτά θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς» προσθέτει.

«Επιπλέον, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Εξαντλούν, τέλος, τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος του φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα καταλάβει πως ο κλάδος μας είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα και περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να διαβουλευθεί μαζί μας τόσο πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες Υπουργικές Αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των Ελλήνων ασθενών και η βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματος υγείας. Είναι ώρα ευθύνης για την Πολιτεία» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.