ΦΑΡΜΑΚΟ

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ

Η λύση βρίσκεται στα 11.000 φαρμακεία όλης της επικράτειας, αντιτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και την απάντηση του Παύλου Πολάκη, για τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ σε καρκινοπαθείς, ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντες.

Πρόκειται για τα φάρμακα τα οποία οι ασθενείς προμηθεύονται από τα 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι φαρμακοποιοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον, όταν είχε ανοίξει παλαιότερα η συζήτηση στο πλαίσιο της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ακόμα και για αποστολές φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ ή κούριερ.

Αυτήν τη φορά, ο ΠΦΣ κρατά πιο ήπιους τόνους, ωστόσο προειδοποιεί ότι «ο διάλογος περί του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται με κύριο γνώμονα και έννοια την προστασία της Δημόσιας Υγείας και δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει ο φαρμακοποιός που είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για το φάρμακο».

Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση, ο ΠΦΣ αναφέρει: «Όλοι οι λειτουργοί της Υγείας και ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί που καθημερινά συνδράμουν τους ασθενείς, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της άμεσης εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων και των αδυνάμων. Ως είναι κοινά παραδεκτό, η γεωγραφική κατανομή των 11.000 φαρμακείων σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές πληροί όλες τις προϋποθέσεις μαζί με τις υπόλοιπες δομές υγείας, για την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων και όλων των ασθενών.

Είναι σίγουρο πως οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές δεν μπορούν ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο. Είναι εύλογο να δημιουργούνται ουρές και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς όταν εξυπηρετούνται από τα 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι όμως προφανές ότι δεν θα υπήρχε ίχνος ταλαιπωρίας αν εξυπηρετούνταν από τα 11.000 φαρμακεία όπως δεν ταλαιπωρούνται όλοι ασθενείς που προμηθεύονται όλα τα φάρμακα εκτός των αντικαρκινικών».

Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει τη φαρμακευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 4 παρ. του Ν. 1963/1991, το οποίο ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και το άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους. Επομένως, η πρακτική διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον αντιβαίνει στις διατάξεις αυτές.

«Η λύση προφανώς λοιπόν βρίσκεται στα 11.000 φαρμακεία, όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται και να λαμβάνουν τα φάρμακα τους και – το πιο σημαντικό – ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση και απαντάει σε ερωτήματα ή δίνει συμβουλές, ή απαντά σε απορίες των ασθενών» καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι «έχει αποδείξει πολλάκις ότι συνδράμει ενεργά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Σχετικές ειδήσεις