Οικονόμου και Μηταράκης επισκέφθηκαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Οικονόμου και Μηταράκης επισκέφθηκαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Τα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη (18/01/2016), αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ενημέρωσε το βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, και το βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νότη Μηταράκη, για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει δημόσιες δαπάνες στο ύψος του 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας του συστήματος υγείας που είναι στο 6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Επίσης, ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ για τις ελλείψεις προσωπικού που είναι τεράστιες και εξαιτίας αυτών παραμένουν κλειστές 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες προκαλούν αδυναμία ανανέωσης του παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού. Προβλήματα παρατηρούνται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ζήτημα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας για τους επαγγελματίες υγείας. Η Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 30/12/2016 και καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια, υποστήριξε ο κ. Βλασταράκος.

Τέλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης (στις 30.12.2016) του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί τον Φεβρουάριο και κάθε μήνα. Η προσφυγή αυτή στο ΣτΕ έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε:

«Με σύνθημα "η Ελλάδα που δημιουργεί, στο απόσπασμα", η δήθεν αριστερή Κυβέρνηση προχωράει βήμα - βήμα στον οικονομικό αφανισμό των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε ιδεοληπτική της επιθυμία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πορεία οδοστρωτήρα, ισοπεδώνει κάθε υγιές κύτταρο της Ελλάδας.
Ανάμεσα στα θύματά της, οι γιατροί που στραγγαλίζονται από το ασφαλιστικό σύστημα. Ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες – ιατρούς αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί με τις ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι απολύτως σαφές ότι το εισόδημα που απομένει στον αυτοαπασχολούμενο ιατρό για να καλύψει τις ανάγκες του είναι πολύ μικρό. Με τον τρόπο αυτό, το επάγγελμα του ιατρού “αφανίζεται” μέσα από τις νέες ρυθμίσεις, συμπαρασύροντας και τις υπηρεσίες υγείας, που πρέπει να παρέχονται στους Έλληνες.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει όλες τις παραγωγικές ομάδες που βοηθούν την ελληνική οικονομία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη "Συμφωνία Αλήθειας" δηλώνει παρών, ώστε να σταματήσει ο φορολογικός διωγμός όλων όσοι δημιουργούν κόντρα στην "αριστερή" ισοπέδωση του κ. Τσίπρα».

Δηλώσεις έκανε και ο Νότης Μηταράκης: «Είχαμε σήμερα μια εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Τα προβλήματα μετάβασης των ιατρών στον ΕΦΚΑ είναι πάρα πολλά και δισεπίλυτα. Οι αλλαγές που φέρνει ο Ν. 4387/2016 δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το σύνολο των επαγγελματιών και ειδικότερα για τον ιατρικό κλάδο.

Επιπλέον, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, καθιστά ασύμφορο για ένα νέο ιατρό να ανοίξει το δικό του ιατρείο και του στερεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα να ασκήσει το λειτούργημά του.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι η φορομπηχτική πολιτική δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε βασικό πυλώνα του νέου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Αυτή η πολιτική, μας οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια».