ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη διάσταση υπουργείο Υγείας και γιατροί για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Σε πλήρη διάσταση υπουργείο Υγείας και γιατροί για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Σε αδιέξοδο βρίσκεται, πριν καν ξεκινήσει, η συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας Υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τη διαμόρφωση των νέων συμβάσεων των γιατρών ειδικοτήτων (εκτός δηλαδή των οικογενειακών) με τον ΕΟΠΥΥ.

Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τον ιατρικό κόσμο, μετά το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον στην πρόσκληση υπογραφής συμβάσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του Συλλόγου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την τελευταία τους συνάντηση. Ωστόσο αυτές δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρεται έντονα ο ΠΙΣ και ζητά πλέον από το υπουργείο να απαντήσει εάν υπάρχει διάθεση σύγκλισης. Υπό αυτόν τον όρο, θα προσέλθει ο ΠΙΣ στην Ομάδα Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΠΙΣ, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε να δηλώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αντίθεσή του με τον τρόπο διαμόρφωσης των νέων συμβάσεων των ιατρών – πλην οικογενειακών - με τον ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνοντας υπόψη και το περίγραμμα των θέσεων του υπουργείου, όσον αφορά τις συμβάσεις αυτές, ο ΠΙΣ απαντά ότι οι θέσεις του ΥΠΥΓ είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις πάγιες και ψηφισμένες, μέσα από Συλλογικά Όργανα, θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Για να προχωρήσει η συζήτηση της Ομάδας Εργασίας, ο ΠΙΣ θέτει τα εξής κύρια σημεία για τη διαμόρφωση των όρων της συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας:

  • Ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.
  • Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  • Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης, ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, το οποίο αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων.

Τέλος, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των γιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

Σχετικές ειδήσεις