ΥΓΕΙΑ

Παράταση για να μην μπει αιφνίδιο «λουκέτο» σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παράταση για να μην μπει αιφνίδιο «λουκέτο» σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
INTIME NEWS

Διετής παράταση αναμένεται να δοθεί στην αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στους φιλοξενούμενους και στις οικογένειές τους, από μια άμεση διακοπή της λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, σε ρύθμιση σχετικά με την προθεσμία για την εξασφάλιση της δυνατότητας αδειοδότησης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα προχωρά η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, αυτήν τη στιγμή, λόγω μη ολοκλήρωσης κτηριακών εργασιών, 57 από τις 287 δομές (παλιές και νέες) αδυνατούν να λάβουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η μη παράταση της προθεσμίας θα συνεπαγόταν τη διακοπή της λειτουργίας τους, δημιουργώντας σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στους χρήστες των υπηρεσιών, καθώς και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Οι δυσμενείς συνέπειες από ένα αιφνίδιο «λουκέτο» σε πολλές μονάδες φάνηκαν ήδη στην περίπτωση της Προνοιακής Μονάδας της Γλυφάδας, η οποία εκκενώθηκε από 22 περιθαλπόμενους με την παρουσία ΜΑΤ, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Οι εργαζόμενοι στις Προνοιακές Μονάδες είχαν πραγματοποιήσει στάση εργασίας στην αρχή του Νοεμβρίου (Πέμπτη 06/11/2019), καταγγέλοντας απαξίωση και υποβάθμιση των προνοιακών μονάδων της χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αναμονή για κρεβάτι σε προνοιακή μονάδα είναι ξεπερνά τον ένα χρόνο. «Αντί να ανοίγουν νέες κλίνες, κλείνουν τις υπάρχουσες για να γλιτώσουν κονδύλια και να κρύψουν τη γύμνια σε προσωπικό» τονίζει η Ομοσπονδία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις