ΥΓΕΙΑ

Επιταχύνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής

Επιταχύνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα 23 εκατ. για εξοπλισμό στα νοσοκομεία, έπρεπε να πάνε στους Δήμους, υποστηρίζει ο κ. Πατούλης
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είχε την Τετάρτη (20/11/2019) ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, για το θέμα της εγκατάστασης των ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Ενώ η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παράδοση και εγκατάσταση του εξοπλισμού, βάσει της προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού περίπου 23 εκ. ευρώ που έχει υπογραφεί από τη Ρένα Δούρου, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες διαμόρφωσης των σχετικών χώρων που θα υποδεχθούν τα μηχανήματα.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προϋπολόγισε κονδύλια για τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής των μηχανημάτων, ούτε για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού. Επανέλαβε δε τη θέση του, ότι η Περιφέρεια δεν θα έπρεπε να έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια των μηχανημάτων.

«Τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων θα έπρεπε να δοθούν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω ΈΣΠΑ και όχι από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Δεν ήταν αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής, να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Υγείας. Τα 23 εκατ. της σύμβασης που έδωσε η Περιφέρεια, θα έπρεπε να πάνε στους Δήμους για έργα υπέρ των πολιτών και όχι να καλύψουν την αδυναμία και αδιαφορία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να επανδρώσει τα νοσοκομεία της Αττικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.

Παρόλα αυτά, ο κ. Πατούλης υποσχέθηκε πως η Περιφέρεια, αφού ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες που υπάρχουν, θα δρομολογήσει την ενίσχυση των νοσοκομείων της Αττικής σε επίπεδο υποδομών, από πόρους του ΕΣΠΑ. Επίσης, συζήτησε με τον κ. Κικίλια για την εκπόνηση προγραμμάτων θωράκισης και πρόληψης υγείας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Για το ζήτημα της έγκαιρης εγκατάσταση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία και δεδομένων των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν από κοινού λύσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. «Στόχος μας είναι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου όσο πιο άμεσα γίνεται, να ολοκληρωθεί η διαδικασία προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Η ενίσχυση των νοσοκομείων σε επίπεδο υποδομών και οι πολιτικές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης υγείας είναι προτεραιότητά μας και σ’ αυτό το πλαίσιο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις