ΥΓΕΙΑ

Προϋπολογισμός 2020: Πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ειδικό Αποθεματικό για νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ

Προϋπολογισμός 2020: Πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ειδικό Αποθεματικό για νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ
Μεγαλύτερες δαπάνες και στην κοινωνική πρόνοια
INTIME NEWS

Πρόσθετες πραγματικές δαπάνες σε κρίσιμους τομείς, όπως της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, δήλωσε υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την πρώτη ημέρα εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», τη Δευτέρα (25/11/2019).

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει Ειδικό Αποθεματικό, το οποίο διαθέτει 300 εκατ. ευρώ. Από αυτό θα ενισχυθούν ευαίσθητες δαπάνες όπως οι παραπάνω, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα, είπε, μειώνονται οι οροφές δαπανών όλων των ελαστικών δαπανών των υπουργείων, με αφαίρεση αβέβαιων ή πλασματικών δαπανών – οι οποίες θα καλυφθούν εφόσον προκύπτουν από το ειδικό αποθεματικό- ώστε να μειωθεί η υποεκτέλεση (900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 μόνο στον τακτικό Προϋπολογισμό) που οδηγούσε στα «καταστροφικά» για την οικονομία υπερπλεονάσματα.

Ειδικότερα για το υπουργείο Υγείας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι πραγματικές δαπάνες του 2020 (3.799 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό) θα είναι τελικά μεγαλύτερες από του 2019 (3.824 εκατ. ευρώ) καθώς θα δοθούν πρόσθετα χρήματα για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ από το νέο Ειδικό Αποθεματικό.

Πρόσθετα χρήματα θα δοθούν και για το ποσό που θα προκύψει από τον υπολογισμό των δαπανών για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον τομέα της υγείας (περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ), δαπάνες που η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν κατέγραφε» και που δεν επιβαρύνουν το κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Σκυλακάκης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες δαπάνες και στην κοινωνική πρόνοια και στα νοσοκομεία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις