Κικίλιας: Τρέχουν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής του Ρίου

Διονυσία Προκόπη

Υπ.Υγ.

Την Πάτρα επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τη Δευτέρα (13/01/2020), όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις και το προσωπικό των νοσοκομείων, τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον περιφερειάρχη και τη Δημοτική Αρχή.

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την περιοδεία του από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο - Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών. Επίσης, συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα κτηριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Αθανάσιο Γιάνναρη. Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, η πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της κλινικής θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, τόνισε ο κ. Κικίλιας, και άμεσα προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. «Παράλληλα, προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών» πρόσθεσε.

Σε συνεργασία, επίσης, με την Περιφέρεια προχωρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για το Πανεπιστημιακό του Ρίου, το οποίο είχε «κολλήσει».

Αναφερόμενος στη Χάρτα Υγείας στο Νομό Αχαΐας και στον τρόπο στον οποίο είναι ανεπτυγμένη η δύναμη νοσηλευτών, διοικητικών, ιατρών, στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι «θα γίνει μία ολική αναδιάρθρωση, ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών. Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι γιατροί εφημερεύουν μέρα παρά μέρα σε κάποια νοσοκομεία. Αυτό είναι μη παραδεκτό και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Όπως, επίσης, όμως και το triage (σ.σ. διαλογή) και η λογική μίας εφημερίας, πρέπει να είναι αυτή των εκτάκτων περιστατικών και τα υπόλοιπα να έρχονται σε τακτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο».

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, όπως η κρατική επιχορήγηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία δέχεται να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις μέχρι το 80% και οι ΣΔΙΤ. «Η Υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό, να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε να μην υπάρχει αναμονή, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ο υγειονομικός χάρτης, οι υπηρεσίες και οι υποδομές υγείας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, κ. Φαρμάκης. «Έχουμε βάλει τα χρονοδιαγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο. Έχουμε την αρωγή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και εσχάτως και από τη διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., που θα στέρξουν ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση δηλαδή των δύο θεμάτων που έβαλε στην ατζέντα και στο προκείμενο ο Υπουργός, που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών μας ιδρυμάτων στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Αιτωλοακαρνανία και φυσικά στο γεγονός της προμήθειας του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής. Σε αυτά θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι πολύ–πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved