ΥΓΕΙΑ

Απεργία των φυσικοθεραπευτών στις 16 και 17 Ιανουαρίου – Κλειστά και τα ιδιωτικά εργαστήρια

Απεργία των φυσικοθεραπευτών στις 16 και 17 Ιανουαρίου – Κλειστά και τα ιδιωτικά εργαστήρια
INTIME NEWS

Σε διήμερη απεργία προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών υγείας, την Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, με κύριο αίτημα την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Κλειστά θα παραμείνουν και τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας στις 17 Ιανουαρίου σε ένδειξη συμπαράστασης. Την κινητοποίηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στηρίζουν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Την Παρασκευή (17/01/2020) οι φυσικοθεραπευτές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00, για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας όσο και για τη «ρατσιστική» - όπως την χαρακτηρίζουν – αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων απέναντί τους. Οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει χαρακτηρισθεί «δίκαιο αίτημα» από όλους τους υπουργούς Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα διεκδικούν:

· Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές υγείας.

· Αυτοτελές τμήμα φυσικοθεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία.

· Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

· Άμεση λειτουργία των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

· Πρόβλεψη θέσεων φυσικοθεραπευτή στις ΤΟΜΥ.

· Πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στις μονάδες Πρόνοιας και

- Επαρκή χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, τονίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στη φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ενισχύεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος. Επίσης, στη Γερμανία αυξάνονται τα κονδύλια για τη φυσικοθεραπεία.

«Στην Ελλάδα συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια "ρατσιστική" αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών, που έχουν εξαιρεθεί το 2012 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του νοσοκομειακού επιδόματος. Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα, την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών, που - σύμφωνα με όλους τους υπουργούς Υγείας - αποτελεί "δίκαιο αίτημα", την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στις ΤΟΜΥ και την επαρκή χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας» επισημαίνει ο κ. Λυμπερίδης.

Τέλος, ζητεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε «οι φυσικοθεραπευτές να συνεχίσουν προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στη χώρα μας και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί και κεντρικό πυλώνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων