ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Πολάκης – «Ο χρόνος λιγοστεύει»

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Πολάκης – «Ο χρόνος λιγοστεύει»
INTIME NEWS

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, μπροστά στην υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού που βρίσκεται η χώρα μας, καταθέτει προτάσεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τώρα από την Πολιτεία, καθώς και τι πρέπει να σχεδιαστεί για την επόμενη μέρα.

«Μπροστά στην υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας γιατί πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους.

ΜΕΤΡΟ 1ο: Ο στόχος των επόμενων δέκα ημερών είναι η αποτροπή, η μείωση, η επιβράδυνση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Αν αυτό δε γίνει, το σύστημα υγείας θα δεχτεί μια άνευ προηγουμένου πίεση στην οποία δε θα μπορεί να ανταποκριθεί και πιθανά να έχουμε πολλούς (σε απόλυτους αριθμούς, όχι σε ποσοστό) συνανθρώπους μας που θα καταλήξουν, από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Άρα, αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων κάθε είδους, μείωση των μετακινήσεων, παραμονή στο σπίτι ειδικά των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας όπως περιγράφονται από τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Άμεση παρέμβαση στην αγορά από την Κυβέρνηση με διατίμηση των προϊόντων προστασίας, γιατί ήδη παρατηρούνται φαινόμενα αισχρής κερδοσκοπίας από τα λαμόγια του χώρου (τεράστια αύξηση στις τιμές των αντισηπτικών, μασκών κλπ). Η επιτυχία αυτών των μέτρων θα καθορίσει και τη δυνατότητα απάντησης του υγειονομικού συστήματος καθώς θα μειώσει συνολικά και θα επιβραδύνει το ρυθμό και θα διασπείρει σε μεγαλύτερο χρόνο τα περιστατικά που θα χρειασθούν νοσηλεία σε θάλαμο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΜΕΤΡΟ 2ο: Άμεση, δραστική και αποτελεσματική προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας, για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις που θα υπάρξουν.

Συγκεκριμένα:

α) Εξασφάλιση επάρκειας σε υλικά μέσα που θα χρειαστούν με αύξηση των πιστώσεων-χρηματοδότησης του ΕΣΥ, συνεργασία με τους προμηθευτές για φάρμακα, αντιδραστήρια, μόνιτορ, αναπνευστήρες, κρεβάτια, υγειονομικό υλικό κλπ.

β) Άνοιγμα κλειστών ή υπολειτουργούντων νοσοκομείων και πτερύγων τους για να ενισχυθεί η δυναμικότητα του συστήματος σε κλίνες απλής νοσηλείας (π.χ. Λοιμωδών, Παμμακάριστος, Φλέμινγκ κλπ.).

γ) Γενναία άμεση ενίσχυση σε προσωπικό κάθε είδους:

- Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις κάθε είδους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάσαμε και χρησιμοποιήσαμε εμείς πέρυσι προσλαμβάνοντας πάνω από 1.000 άτομα από τον Οκτώβρη του 2018 μέχρι τον Απρίλη του 2019.

- Ανανέωση τώρα για 2 χρόνια όλων των συμβάσεων πού έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4.000 και αυτό των 5.500 νέων επιστημόνων), συμβάσεις σε συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, πλυντηρίων, τεχνικού προσωπικού κλπ. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να φύγει ούτε ένας από το σύστημα.

- Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
Για να γίνουν τα παραπάνω εφικτά, χρειάζεται η άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 150 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

- Προκήρυξη μόνιμων θέσεων με βάση τον προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2500 κάθε χρόνο για τα έτη 2019-2020-2021-2022, όπου οι 1.000 ήταν γιατροί και 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Δυστυχώς η κυβέρνηση καθυστέρησε απαράδεκτα τις προκηρύξεις αυτές (επαναπροκήρυξε το Φλεβάρη τους 1.000 γιατρούς που είχαμε προκηρύξει τον Ιούνιο του 2019 και δεν έχει βγάλει ακόμα την έτοιμη προκήρυξη των 1500 του λοιπού προσωπικού του 2019).

ΜΕΤΡΟ 3ο: Παίρνοντας υπόψιν τη δραματική εμπειρία της Ιταλίας όπου οι θάνατοι σε απόλυτο νούμερο (αλλά και σε ποσοστό) έχουν εκτιναχθεί, καθώς υπήρξε έκρηξη σε ταυτόχρονη ζήτηση κλινών ΜΕΘ που δεν υπήρχαν (άρα πάρα πολλοί που κατέληξαν νοσηλεύτηκαν σε απλούς θαλάμους χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, αν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ το 70% πιθανότατα θα ζούσε).

- Παίρνοντας υπόψιν πως αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 555 κρεβάτια πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας (εμείς παραλάβαμε το 2015 438 κρεβάτια ΜΕΘ και παραδώσαμε τον Ιούλιο σε λειτουργία 568), τα οποία είναι προφανές πως δε φτάνουν αν η επιδημία πάρει διαστάσεις.

Προτείνουμε τα εξής, για τα οποία ενημερώσαμε σε έκτακτη συνάντηση την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

- Άμεσο άνοιγμα με πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού των 55 κρεβατιών που είναι εξοπλισμένα στις παραπάνω ΜΕΘ της χώρας. Υπολογίσαμε 3 νοσηλευτές/τριες ανά κρεβάτι, χρειαζόμαστε 165 νοσηλευτές/τριες για να ανοίξουν.

- Αξιοποίηση όλων των κλινών ΜΕΘ ή τύπου ΜΕΘ που υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και οι οποίες λειτουργούν ή υπολειτουργούν σήμερα ως ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), Μονάδες Εμφραγμάτων, Μετεγχειρητικής- Μεταναισθητικής φροντίδας, Μονάδες εγκαυμάτων, Μονάδες Τραύματος κλπ. Με ένα πρώτο πρόχειρο υπολογισμό μπορούν να βρεθούν άμεσα γύρω στα 250-300 κρεβάτια ΜΕΘ με αυτόν τον τρόπο (με συγκεκριμένη ενίσχυση κατά τόπους σε εξοπλισμό και προσωπικό). Συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό μπορούν να προστεθούν 25-30 κρεβάτια , στο Γεννηματάς 20, στο ΚΑΤ 40, στο Αττικό 20-30, στο Σωτηρία 10, στη Νίκαια 10-15 κλπ.

- Επίσης, πρέπει να καταγραφεί άμεσα η δυνατότητα που υπάρχει σε νέα νοσοκομεία ή σε πτέρυγες παλαιών νοσοκομείων που διαθέτουν εκτός από δίκτυο παροχής οξυγόνου και δίκτυο παροχής πεπιεσμένου αέρα σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, να τοποθετηθούν και εκεί αναπνευστήρες για να υπάρξει προσθήκη και άλλων κλινών
"τύπου" ΜΕΘ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η προμήθεια αναπνευστήρων και monitor όπου δεν υπάρχουν, και παραπάνω προσωπικό βέβαια. Για παράδειγμα το Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί να υποστηρίξει εκτός από τις 6 κλίνες ΜΕΘ που έχει, άλλους 6 ασθενείς στη μονάδα εμφραγμάτων και άλλους 14 σε θαλάμους νοσηλείας με αυτά τα χαρακτηριστικά με monitor και αναπνευστήρες ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ!!

- Επίσης πρέπει και μπορεί άμεσα να αξιοποιηθούν ακόμα και με επίταξη κρεβάτια από τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές, μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ δίνουν μέσω συμβάσεων 60-70 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ για ΔΩΡΕΑΝ νοσηλεία ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς υπήρχε αύξηση του ημερήσιου νοσηλίου που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για αυτές τις νοσηλείες ( Πέρυσι έδιναν 35 κρεβάτια πριν την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ που θεσπίσαμε). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε εκτός από τα υπάρχοντα άλλα 50-60 κρεβάτια ΜΕΘ στο σύστημα τουλάχιστον (...)

Χρειάζεται άλλη κατανομή των δαπανών:

- 6 δισ. για αμοιβές προσωπικού (από 2 δισ. που είναι σήμερα)

- 3 δισ. για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς

- 2,5 δισ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη

- 2,5 δισ. για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλύψουμε και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά τα καταστήματα μένουν ανοιχτά - Ποια κλείνουν (Όλη η λίστα)

Κορονοϊός: Σε καραντίνα δύο χωριά στην Κοζάνη με εντολή Χαρδαλιά για 14 μέρες

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 352 το σύνολο - 9 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις