ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο πρώτος τοκετός στο «Αττικόν» από θετική γυναίκα και το μήνυμα Κικίλια

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο πρώτος τοκετός στο «Αττικόν» από θετική γυναίκα και το μήνυμα Κικίλια
ΕΚΠΑ

Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε την Τετάρτη (18/03/2020), στη Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Η συγκεκριμένη κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και ειδικό χώρο για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες θετικές στον COVID-19, είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Έτσι και χθες, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή (15/03/2020) παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό. Συστήθηκε να μεταβεί στο «Αττικόν» για τον τοκετό.

Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια). Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης.

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κύριοι Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

«Και μέσα στις δυσκολίες, γεννήθηκε η ελπίδα» έγραψε για το γεγονός, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο Twitter:

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» Σταϊκούρα για το δώρο Πάσχα 2020

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Κορονοϊός: Έξαλλοι οι επιστήμονες - «Αφήστε τη χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις