ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έκτακτα μέτρα από τον ΕΟΠΥΥ – Τι αλλάζει για ασφαλισμένους και παρόχους

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έκτακτα μέτρα από τον ΕΟΠΥΥ – Τι αλλάζει για ασφαλισμένους και παρόχους
INTIME NEWS

Αλλάζουν εκτάκτως σημαντικές διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλες διακόπτονται, για την προστασία των ασφαλισμένων από την εξάπλωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει στα έκτακτα μέτρα, με γνώμονα πρώτα και κύρια τις ευπαθείς ομάδες. Όσον αφορά στη συνταγογράφηση, οι ιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30/6/2020 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ως ευπαθείς ομάδες αναφέρονται τα άτομα άνω των 70 ετών ή ανεξάρτητα από την ηλικία, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, νοσήματα αναπνευστικού και ανοσοκατεσταλμένοι.

Παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται και στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τους παραπάνω ασθενείς.

Όσοι ασθενείς λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να ορίσουν άτομο το οποίο θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να χρειάζεται θεώρηση. Στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας αλλά και το ΑΦΜ του ατόμου που θα παραλάβει. Με τον τρόπο, αυτό δεν είναι απαραίτητες οι θεωρημένες εξουσιοδοτήσεις που έπρεπε να είχε μέχρι σήμερα ο παραλαβών.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εφαρμογή της παραλαβής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους με ραντεβού στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ, τις τελευταίες ημέρες γίνονται δοκιμαστικές εφαρμογές ώστε η νέα υπηρεσία να εφαρμοστεί με επιτυχία και ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του να παραλαμβάνει τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους συγκεκριμένη ώρα, χωρίς αναμονή.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ως προς τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής). Οι θεραπευτές ή τα θεραπευτήρια μπορούν να υποβάλλουν δαπάνες που αφορούν σε εκτέλεση γνωμάτευσης ειδικής αγωγής και να αποζημιώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες, μέσω ηλεκτρονικών υποβολών, κατευθείαν στους πιστοποιημένους θεραπευτές. Οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν, ούτε να υποβάλλονται ατομικά αιτήματα, όταν επιθυμούν να απευθύνονται σε πιστοποιημένους παρόχους. Επισημαίνεται ότι για τις φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής, αυτές θα μπορούν να υποβάλλονται μόνο από τους παρόχους που έχουν δικαίωμα παροχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, παρατείνεται η ημερομηνία των υποβολών (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) για το μήνα Φεβρουάριο 2020 έως και την Τρίτη (31/03/2020).

Τέλος, αναστέλλεται για ένα μήνα η λειτουργία των Επιτροπών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από την ειδική θυρίδα των φαρμακείων

Κορονοϊός: Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τόκων δανείων

Κορονοϊός: Θετικοί στον ιό τέσσερις υγειονομικοί στον Άγιο Σάββα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις