ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έξαλλοι οι επιστήμονες - «Αφήστε τη χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει»

Κορονοϊός: Έξαλλοι οι επιστήμονες - «Αφήστε τη χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει»
Associated Press

Η χλωροκίνη βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού Covid-19 και πώς αυτή πρέπει να λαμβάνεται; Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό και την εξάπλωση του, στο οποίο απάντησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημήτρης Κούβελας.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τη χρήση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας και κατά πόσο αυτή μπορεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο στον κορονοϊό. Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται κυρίως για αυτοάνοσα νοσήματα και δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω του Covid-19 σπεύδουν στα φαρμακεία και τη ζητούν όπως ζητούν την... ασπιρίνη.

«Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος» δήλωσε σε έντονο ύφος, μιλώντας στο Open TV το πρωί της Πέμπτης (19/03), ο κ. Κούβελας.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε το φάρμακο για τον Covid-19 γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Έμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη χρήση της χλωροκίνης, μίλησε στο OPEN και ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Επεσήμανε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Στα 418 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Χθες, Τετάρτη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από τους αρμόδιους, ανακοινώθηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό στη χώρα μας στα 418.

Τα 64 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 79 ασθενείς, οι 13 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 εργαστηριακά δείγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο - Αγώνας δρόμου από τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Σας αφορά! Πόσοι έχουν τα συμπτώματα στην Ελλάδα – Αναλυτικοί χάρτες