ΥΓΕΙΑ

Επάρκεια σε ανοσοσφαιρίνες για τη χώρα εξασφαλίζουν ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας

Επάρκεια σε ανοσοσφαιρίνες για τη χώρα εξασφαλίζουν ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS

Στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις ανοσοσφαιρίνες, ένα παράγωγο αίματος που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έλλειψη ανά διαστήματα καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, στην οποία επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν τη χώρα μας με γ-σφαιρίνες. Η συμφωνία, για την επιτυχημένη έκβαση της οποίας χαρακτηρίζεται σημαντική η συμβολή του προέδρου του ΕΟΦ, προβλέπει τόσο τις απαιτούμενες ποσότητες όσο και τις τιμές.

Έτσι, εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τις μεγάλες ελλείψεις προηγούμενων ετών, όταν ο ΕΟΦ απηύθυνε έκκληση για την καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε κινητοποιηθεί για το θέμα από τον περασμένο Νοέμβριο. Αρχικά είχε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές όπου παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς ταλαιπωρία ωρών αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών οι οποίοι λαμβάνουν γ-σφαιρίνη. Στόχος είναι να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη.

Το παράδειγμα της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας για τις γ-σφαιρίνες, μπορεί να ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα παράγωγα αίματος. Πρόκειται για προϊόντα με ανελαστική ζήτηση, τα οποία πολλές φορές βρίσκονται σε μειωμένη διάθεση και η ανεύρεση και εισαγωγή τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι στιγμής, παραμένουν στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, επομένως επιβαρύνονται με clawback, παρόλο που οι ανάγκες των ασθενών για αυτά τα προϊόντα είναι συγκεκριμένες και η ζήτησή τους δεν μπορεί να είναι υπερβάλλουσα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις