ΥΓΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική – Γέμισαν οι κλινικές και βγήκαν ράντζα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική – Γέμισαν οι κλινικές και βγήκαν ράντζα
INTIME NEWS

Πριν ακόμα τελειώσει η εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν», το πρωί της Παρασκευής (26/02/2021), τέσσερις κλινικές-Covid ήταν ήδη γεμάτες, οι 33 κλίνες ΜΕΘ-covid πλήρεις και πάνω από 60 ράντζα είχαν βγει στους διαδρόμους του νοσοκομείου για άλλα περιστατικά.

Όπως διευκρινίζει στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Γιώργος Σιδέρης, στο «Αττικόν» τα 33 κρεβάτια Εντατικής που προορίζονται για περιστατικά κορονοϊού είναι γεμάτα. Ο σχεδιασμός της διοίκησης είναι να προστεθούν άλλες δέκα κλίνες ΜΕΘ- covid, μεταφέροντας ασθενείς από τη γενική ΜΕΘ και από τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα μείνουν μόλις 4 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά και 4 στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Αυτή φαίνεται να είναι η εικόνα σε όλη την Αττική, αναφέρει ο κ. Σιδέρης και χαρακτηρίζει επικίνδυνο το γεγονός να υπάρχουν ασθενείς σε ράντζα. Άμεσα πρέπει να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, καθώς και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, για να μην καταρρεύσει το σύστημα, τονίζει.

Οι μεταφορές ασθενών από non-covid ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να μετατραπούν σε κλίνες-covid συνεχίζονται.

Μετά το «Θριάσιο», το «Αγία Όλγα» και άλλα νοσοκομεία της Αττικής, τώρα και για το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για πλήρη μετατροπή της ως τώρα non-Covid ΜΕΘ σε Covid ΜΕΘ. «Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και δεν λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας που αφορά τόσο την Covid όσο και την non-Covid βαριά νοσηρότητα. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πλέον κλίνες non Covid ΜΕΘ για την περίθαλψη των περιστατικών που χρειάζονται εντατική θεραπεία» τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η ΕΙΝΑΠ επιμένει στην «έστω και τώρα» ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, στην επίταξη «άνευ όρων, χωρίς ενίσχυση της υπερκερδοσκοπίας των μεγαλοκλινικαρχών και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται των περίπου 200 κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής, τόσο για non Covid όσο και για Covid περιστατικά».

Στο 90% η πληρότητα

Σε όλη την Αττική η κάλυψη των ΜΕΘ είναι γύρω στο 90%, δήλωσε σήμερα η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ». Για το νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορονοϊό πάνω από 300 ασθενείς εκ των οποίων οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, αλλά και γενικότερα στην ανταπόκριση του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, πραγματοποιήθηκε και σήμερα σύσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως και την προηγούμενη Παρασκευή. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Μέχρι στιγμής, το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ δεν έχει στη διάθεσή του πολλές κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτεση του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές. Στο τραπέζι έχει πέσει και η μεταφορά γιατρών από τις ιδιωτικές κλινιές στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ-Covid οι οποίες τώρα είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ιδιωτικές κλινικές, πάντως, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού, όπως αρχικά είχε συζητηθεί. Η συμφωνία υπουργείου Υγείας-ιδιωτικών κλινικών αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο την Πέμπτη (25/02/2021) ήταν η εξής:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ΣΤΑ 14

ΚΑΤ: 13 ΣΤΑ 14

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 12 ΣΤΑ 16

ΣΩΤΗΡΙΑ: 79 ΣΤΑ 84

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 44 ΣΤΑ 44

ΕΛΠΙΣ: 6 ΣΤΑ 6

ΝΜΙΤΣ: 2 ΣΤΑ 4

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ΣΤΑ 12

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ΣΤΑ 17

ΑΤΤΙΚΟ: 31 ΣΤΑ 33 (σήμερα εφημερεύει)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘ: 244

ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ: 130

ΚΕΝΕΣ: 14

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ: 14 κλίνες στο ΚΑΤ με μετακινήσεις προσωπικού και 9 κλίνες στο «Αγία Όλγα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Οδηγείται στις φυλακές Τρίπολης μετά την απόφαση για προφυλάκιση