Εμβολιασμός παιδιών: Γιατί άναψε «πράσινο φως» για εμβόλια κορονοϊού σε εφήβους ηλικίας 15-17 ετών

Μάριος Καλογερόπουλος

INTIME

Τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 15-17 ετών έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με την πρόεδρό της Μαρία Θεοδωρίδου να αναλύει το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση αυτή

Για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 15-17 ετών ετοιμάζεται η κυβέρνηση με την σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στις 13 Ιουλίου μετά τη θετική εισήγηση που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα πίσω από την εξέλιξη αυτή.

Αρχικά διευκρινίστηκε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα γίνεται ύστερα από συναίνεση των γονέων τους μετά από ενημέρωση που θα λαμβάνουν.

«Παράλληλα η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα:

  • Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.
  • Είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης Covid μετά από τη νόσηση, το Post-Covid syndrome
  • Σύμφωνα με τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.
  • Ενδεικτικά από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.
  • Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.
  • Οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.
  • Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού που θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων. Και είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας.
  • Ταυτόχρονα υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί για διάφορους λόγους έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Επομένως, ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μια έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντος τους.

Όπως διευκρίνισε, τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα γνωστά mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Το σχέδιο για να πατήσει «γκάζι» η «Ελευθερία» - Μπαίνουν στην εξίσωση έφηβοι 15 ως 17

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved