ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός: Πιθανή ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων για κορονοϊό και γρίπη

Εμβόλιο γρίπη κορονοϊος
Δοκιμές κοινού εμβολίου για κορονοίό και γρίπη, πιθανός ο ταυτόχρονος εμβολιασμός με δυο σκευάσματα.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Εμβολιασμός: Η έλευση του χειμώνα και της εποχικής γρίπης εγείρει ερωτήματα για τη διαδικασία χορήγησης των εμβολίων. Αυξημένη η πιθανότητα να γίνουν παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, τέθηκε η ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει ανησυχία ενόψει της έλευσης του χειμώνα και της εποχικής γρίπης.

Τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ρωτήθηκαν για το αν υπάρχει πλάνο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η παράλληλη διασπορά γρίπης και κορονοϊού αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός και για τις δυο λοιμώξεις.

«Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην περίοδο που πάντα κουβεντιάζαμε για το εμβόλιο της γρίπης. Ήδη ετοιμάζεται η εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Και πέρσι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό για τη γρίπη επειδή τα δεδομένα ήταν άγνωστα. Φοβόμαστε ότι η συνύπαρξη των δυο λοιμώξεων μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών. Και φέτος θα δοθεί αντίστοιχη προσοχή έτσι ώστε τα άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις εμβολιασμού να εμβολιαστούν και μάλιστα ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα αν χρειαστεί με το εμβόλιο του κορονοϊού ή με άλλο εμβόλιο που είναι σε εκκρεμότητα. Υπάρχει η πρόβλεψη, όπως υπήρχε και πέρσι», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Δοκιμές κοινού εμβολίου για γρίπη και κορονοϊό

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η εταιρία Moderna ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέο μονοδοσικό εμβόλιο που θα «χτυπά» κορονοϊό και εποχική γρίπη.

Όπως ανακοίνωσε η Moderna, το εμβόλιο, μέσω της τεχνολογίας mRNA, θα συνδυάζει την τρίτη ενισχυτική δόση κατά του κορονοϊού και την ετήσια δόση κατά της γρίπης.

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα;

Δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τη χειμερινή περίοδο, που άνθρωποι έχουν τρομοκρατηθεί επειδή είχαν κάποια συμπτώματα, τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά του κορονοϊού. Στην πορεία, ευτυχώς για αυτούς, αποδείχθηκε πως είχαν γρίπη ή απλό κρυολόγημα...

Τα συμπτώματα που δείχνουν αν έχει κανείς κορονοϊό ή όχιWHO

Τα συμπτώματα, λοιπόν, μπορούν να δώσουν μια «ένδειξη», αλλά πάντα είναι επιβεβλημένη η συμβουλή και η ιατρική γνωμάτευση σε κάθε περίπτωση. Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός - πάνω από 37,8C - ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση κοκαΐνης: «Με κατέστρεψε», φώναξε η πρώην παίκτρια στο άκουσμα της προσωρινής κράτησης

Αρκαδία: 15χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του