ΥΓΕΙΑ

«Λουκέτο» σε εργαστήρια - πολυιατρεία: Προειδοποιητική απεργία στις 12 Οκτωβρίου για το clawback

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο αριθμός των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
INTIME NEWS

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Η απόφαση για προείσπραξη του clawback, η αύξηση των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα λόγω της πανδημίας, μαζί με τα ποσά παρελθόντων ετών που δεν έχουν καταλογιστεί ακόμα στους παρόχους, θέτουν θέμα επιβίωσης για τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 12 Οκτωβρίου, όπως προανήγγειλε το συντονιστικό τους όργανο, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (30/09/2021). Ζητούν κατάργηση του clawback και αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ για το 2020 και αναλογικά μεγαλύτερης για το 2021.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Πατσουράκος, τόνισε ότι πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ λόγω clawback. Για παράδειγμα, μια αξονική τομογραφία κοστίζει με βάση το κρατικό τιμολόγιο 71,11 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 30 ευρώ.

Ο αριθμός των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, λόγω του κορονοϊού έχουν αυξηθεί και τα αναλώσιμα για τους εργαζόμενους στα εργαστήρια και πολυιατρεία, για τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδονάρια κτλ.).

Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε ο κ. Πατσουράκος είναι ότι προστίθενται νέες εξετάσεις οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να αυξάνεται ο αντίστοιχος προϋπολογισμός.

Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών των κλινικοεργαστηριακών ιατρών αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για clawback των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του clawback του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ.

Το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών φορέων της ΠΦΥ έχει ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, για το θέμα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι φυσικοθεραπευτές προειδοποιούν για πιθανή αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παρέμβαση του ΙΣΑ για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ με την οποία ζητά άμεση ενημέρωση για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών. Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι πλησιάζει η προθεσμία λήξης των συμβάσεων χωρίς να έχει έως σήμερα ληφθεί μέριμνα για το μέλλον των οικογενειακών γιατρών.

«Οι συνάδελφοί μας, τρεις ημέρες πριν την λήξη των συμβάσεων τους, δεν γνωρίζουν πως θα ασκήσουν το λειτούργημά τους από 01/10/2021. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να μην φθάνουμε κάθε φορά στην ύστατη στιγμή και οι συνάδελφοι οικογενειακοί γιατροί να αγωνιούν για την λειτουργία των
ιατρείων τους. Ενόψει των ανωτέρω αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας και την σχετική ενημέρωση μας» επισημαίνεται στην επιστολή του ΙΣΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: Με κοίταξε στα μάτια και μου έριξε το βιτριόλι, ένιωθα ότι έλιωνα

Δίκη για βιτριόλι: Η αντίδραση της Ιωάννας όταν έμαθε ότι έφτασε στο δικαστήριο η δράστις

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Οι πρώτες εικόνες