ΥΓΕΙΑ

Τζούφη: «Ασφυξία» από το clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη.
INTIME NEWS

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας από 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.

Η ερώτηση αφορά την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την προείσπραξη μέρους της υπέρβασης της δαπάνης (clawback) από τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οι βουλευτές τονίζουν πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης οδηγούν τις συγκεκριμένες εταιρείες σε οικονομική ασφυξία, μετακυλίουν τη δαπάνη στους ασθενείς -κυρίως σε αυτούς που χρειάζονται αναπνευστικές συσκευές, ενώ επιβαρύνουν περαιτέρω το ΕΣΥ.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους των ιδιωτών παρόχων αναπνευστικών συσκευών της Περιφέρειας Ηπείρου, τέθηκε το ζήτημα της επιβολής νέου clawback και καταγράφηκε η αγωνία για τη γενικότερη στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Οι διατάξεις που θεσπίστηκαν το Μάρτιο του 2021 προβλέπουν την παρακράτηση του 46% των αποζημιώσεων με τη μορφή clawback. Σε αυτά προστίθενται οι οφειλές clawback του 2018 και 2019 που είχαν ρυθμιστεί σε 120 δόσεις, ενώ εκκρεμεί η επιβολή/αποπληρωμή των επιστροφών clawback του 1ου και 2ου εξαμήνου του 2020, όπως και του 1ου εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με τους παρόχους, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασθενών που έχουν ανάγκη από αναπνευστικές συσκευές, γεγονός που θα σημάνει την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους ζητούν από τον υπουργό Υγείας να αποσύρει ή να τροποποιήσει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback, ώστε να μη διαταραχθεί η δραστηριότητα των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των ασθενών, καθώς και να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τις κατηγορίες του κλάδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Κατέρρευσε on camera o διευθυντής της κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για νέο «μαύρο ρεκόρ» - Φόβοι ακόμα και για 6.000 μολύνσεις

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)