Τρίτη ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αθανάσιος Κουκάκης

EPA

Ενώ σε Ευρώπη και Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συζήτηση ώστε να καταστεί υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου μετά την παρέλευση εξαμήνου από το δεύτερο εμβολιασμό - προκειμένου το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παραμένει σε ισχύ-  πολλοί που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια συμβατικής τεχνολογίας και όχι με εμβόλια mRNA (Moderna, Pfizer) ζητούν και η «αναμνηστική» δόση να γίνει με το εμβόλιο που είχαν κάνει εξ αρχής.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό υποχωρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στη βάση αυτή έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να καταστεί υποχρεωτική, κάτι που φαίνεται πως θα υιοθετήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, εφόσον γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να δοθεί και δυνατότητα στους έχοντες εμβολιαστεί με εμβόλια συμβατικής τεχνολογίας όπως το AstraZeneca και το Johnson & Johnson, να έχουν την επιλογή να κάνουν την «αναμνηστική» δόση με το ίδιο εμβόλιο. Μιλάμε για περισσότερο από 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Χθες ανακοινώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε συζητήσεις με την AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου της ως τρίτη, ενισχυτική δόση. «Η AstraZeneca μας υπέβαλε ένα νέο πακέτο δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη χρήση τους ως τρίτης δόσης», ανακοίνωσε ο επικεφαλής εμβολιαστικής στρατηγικής του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλιέρι. «Θα συζητήσουμε μαζί τους κατά πόσον τα δεδομένα αυτά είναι επαρκή για την έγκριση ή αν χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία», πρόσθεσε.

Εφόσον λοιπόν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως ώστε να μπορεί να γίνεται η τρίτη ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες που θα ζητήσουν να εμβολιαστούν με αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έτσι θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών σε καταστήματα και μεικτούς χώρους

Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει

Καιρός – Αρναούτογλου: Έτσι θα κυλήσει γενικά ο Νοέμβριος – Δείτε χάρτη

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved