ΥΓΕΙΑ

Σήμερα τα πρώτα sms για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού - Αναλυτικά η διαδικασία

Δωρεάν μαστογραφίες
Η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πρωί της Παρασκευής (10/06/2022) ξεκινά η αποστολή των sms για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες ηλικίας 50-55 ετών, στην Αττική.  

Η έναρξη του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» σηματοδοτεί μια οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, στην Ευρώπη. Επιπλέον, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις πρόληψης, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (09/10/2022), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Απευθύνεται σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2023, καθώς είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η αποστολή των sms θα ενεργοποιείται ανά ηλικιακή ομάδα (50-54, 55-59, 60-64, 65-69) σε διάστημα ενός μήνα απο τη μία κατηγορία στην επόμενη. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

• Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Ειδικότερα, για τις γυναίκες - δικαιούχους της δράσης θα δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Το παραπεμπτικό θα έρχεται μέσω sms ή/και email, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης. Η εξέταση θα εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που συμμετέχει στη δράση. Η λίστα με τις μονάδες θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Εφόσον από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κωδικός για ιατρική επίσκεψη σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό). Το περιθώριο για επίσκεψη είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της μαστογραφίας. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, εκδίδει νέο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι με ισχύ τριών μηνών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης δηλώνοντας: «Το ζήτημα της πρόληψης και ειδικότερα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει να το αναδείξει μέσα από όλες τις ιδιότητες που είχε, είτε στην πολιτική, είτε στη ζωή. Είτε ως Πρόεδρος, είτε ως Υπουργός, είτε ως απλή εθελόντρια, προσπαθούσε να πείσει και να πιέσει με ένα τρόπο τις γυναίκες να ασχοληθούν, να αποβάλλουν το φόβο. Χαίρομαι λοιπόν που υπάρχει στην πραγματικότητα μία διακομματική συναίνεση στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα πρέπει να πούμε και πολλά συγχαρητήρια στην ίδια την κυβέρνηση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θυμάμαι το είχε υποσχεθεί αμέσως μετά το θάνατο της Φώφης ότι θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στο όνομά της, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να συμβολίσει την ανάγκη πρόληψης όλων των γυναικών».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τρεις γυναίκες, η Δέσποινα, η Αγγελική και η Μαρία, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα σε όλες να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε «κορωνίδα του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” είναι το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δίνουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη. Με ρωτούν πολλοί πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο. Σε αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων. Κάνοντας πράξη, έστω και με κάποιες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση, τη βασική αρχή της Ιπποκράτειας ηθικής κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών – δηλαδή 1,3 εκατομμύρια γυναίκες. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας δύο τεχνολογικά εργαλεία, το SMS και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Στο ίδιο πλαίσιο, σύντομα θα ενσωματωθούν και άλλες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην κοινωνική πολιτική. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ψηφιακή πολιτική είναι μια κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη ουσιαστικά διενεργείται μέσω και των ψηφιακών εργαλείων και αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής όλων αυτών των υπηρεσιών».

Σχετικές ειδήσεις