ΥΓΕΙΑ

Επέστρεψαν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία

υγειονομικοί
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στα νοσοκομεία επέστρεψαν από σήμερα, Δευτέρα (02/01/2023) οι μη εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19» η οποία εκδόθηκε στις 31/12/2022, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95) και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Επίσης, το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το μη εμβολιασμένο προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του. Τέλος, σε υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Το Σύστημα Υγείας ενισχύεται από αύριο με πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού αφού επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί κατ' εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ. Το μέτρο της αναστολής εργασίας αφορούσε 7.000 υγειονομικούς και κάθε φορά σε αναστολή βρισκόνταν πάνω από 2.000 υγειονομικοί αφού οι υπόλοιποι εργαζόνταν με πιστοποιητικά νόσησης» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Είναι τονωτική ένεση για το σύστημα υγείας που υποφέρει από την υποστελέχωση.
Οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν από την επιστροφή των συναδέλφων αφού θα καλυφθούν κάποια από τα κενά που υπάρχουν. Επίσης θα βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που εργάζεται νυχθημερόν στα νοσοκομεία τα τρία τελευταία χρόνια, με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης» προσθέτει και τονίζει:

«Η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων συναδέλφων δεν εμπεριέχει κανένα υγειονομικό ρίσκο καθ' ότι όλοι οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές κ.α.). Να θυμίσουμε ότι στα πρώτα στάδια του κορονοϊού λόγω έλλειψης αναγκαζόμαστε και φτιάχνουμε αυτοσχέδια μέσα ατομικής προστασίας για να προστατεύουμε ασθενείς και τους εαυτούς μας».

Οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί έμειναν κατά διαστήματα ή και όλο το διάστημα των 16 μηνών εκτός ΕΣΥ, αφού όταν νοσούσαν επέστρεφαν στην εργασία τους στην αρχή για τρείς μήνες και αργότερα για έξι μήνες, διευκρινίζει ο κ. Γιαννάκος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να καταβληθεί στους υγειονομικούς το σύνολο των μισθών από 14/4/2022.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό

Γιαννάκος: Η δέσμευση κλινών covid φέρνει ράντζα στα νοσοκομεία

Αυστηρή προειδοποίηση Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων