ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό

Πλεύρης: Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό
Θάνος Πλεύρης
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, στις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών στο ΕΣΥ.

Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό, γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα. «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, διευκρίνισε ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα». Ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στην Κίνα η πολιτική «Zero Covid» ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σχετικά με την έλλειψη των φαρμάκων ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή παράλληλα με την τεράστια ζήτηση λόγω έξαρσης των ιώσεων.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» είπε ο κ. Πλεύρης και τόνισε, πως «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα όπως επισημαίνει υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας», είπε στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές, ο υπουργός είπε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.

«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα, σχετικά με τα όσα ακούγονται ο υπουργός διευκρίνισε: «Γιατρούς δεν κατηγόρησα, αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης, εντείνει το πρόβλημα.»

Τέλος, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που επέστρεψαν από 1/1/2023 στο δημόσιο, τόνισε πως «επειδή ακόμη οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, δεν θα επιστρέψουν σε ΜΕΘ και σε δομές με ανοσοκατασταλμένους». Οι γιατροί που τους αντικατέστησαν θα παραμείνουν στα πόστα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Δώρα σε νοσηλευόμενα παιδιά μοίρασαν Γεωργιάδης και Πλεύρης

Αυστηρή προειδοποίηση Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων

Θάνος Πλεύρης για έλλειψη φαρμάκων: Κανείς δεν παίζει με τη δημόσια υγεία