ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Αυξημένος το 2023, ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις

διαγνωστικές εξετάσεις
Αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση του clawback
INTIME NEWS

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν κιλινικοεργαστηριακοί γιατροί και πολυιατρεία για το clawback - Αύξηση προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις υπόσχεται ο υπουργός Υγείας και απαντά εμμέσως και στην κόντρα που άνοιξε μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

«Η ομαλή συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες πάροχους θα διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους» τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε δήλωσή του με αφορμή την παράδοση μελέτης από την ομάδα εργασίας για τον περιορισμό του clawback των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Η μείωση του clawback που βαρύνει την τελευταία δεκαετία τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ τα δύο τελευταία χρόνια σε αυτή την κατηγορία έχει ενισχυθεί με ποσό άνω των 120 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα συστήθηκε και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους ομάδα εργασίας που έχει προβεί σε προτάσεις για τη μείωση του clawback οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον βασικό αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για το τρέχον έτος θα είναι αυξημένος προκειμένου να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί και οι πάροχοι να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιώτες πάροχοι αποτελούν βασικό συνεργάτη της Πολιτείας για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες» επισημαίνει ο υπουργός Υγείας.

Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

Της δήλωσης του Υπουργού, είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συντονιστικού των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την οποία ζητούσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα του clawback, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. «Καταρρέουν τα εργαστήρια και πολυιατρεία. Το υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί. Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού!» τονίζει το Συντονιστικό.

«Στις 28/11/2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη με τον οποίο συζητήθηκαν οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυιατρείων. Ιδιαίτερα, συζητήθηκε το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά clawback προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.

Για αυτά τα δύο θέματα ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να μας απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς μας. Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια!

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και την θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του αυτή! Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν! Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας!» αναφέρει το Συντονιστικό.

Στα «κάγκελα» οι γιατροί και με τον ΕΟΠΥΥ

Γιατροί, πολυιατρεία και εργαστήρια βρίσκονταν, όμως, ήδη στα «κάγκελα» εξαιτίας της επετειακής εκδήλωσης για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. «Το πάρτυ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυιατρεία», «με δικά μας χρήματα γιορτάζετε τις "πολιτικές υγείας" που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ και στην ουσία ήταν πολιτικές κουρέματος των οφειλομένων σας! Εξοφλήστε τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία» ανέφερε μεταξύ άλλων το Συντονιστικό. Η διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, απάντησε κάνοντας λόγο για «αχαριστεία»: «Αυτή λοιπόν η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν. Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!»

Στην κυρία Καρποδίνη απάντησαν εκ νέου οι γιατροί: «Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητάει και τα ρέστα από τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία! Απαιτούμε να ζητήσει συγγνώμη η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ που απεκάλεσε 7.000 γιατρούς αχάριστους και ευεργετηθέντες!»

Ο υπουργός Υγείας, σήμερα, με τη δήλωσή του έστειλε μήνυμα λήξης του επεισοδίου, αφού τόνισε την ανάγκη ομαλής συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες πάροχους, καθώς και ότι αυτοί αποτελούν βασικό συνεργάτη της Πολιτείας προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Κόντρα με γιατρούς και πολυιατρεία για το «πάρτυ των 10 χρόνων»

Προκαταρκτική εξέταση για το θάνατο του 2,5 ετών παιδιού στη Θεσσαλονίκη

Σκέψεις για φίλτρα στη συνταγογράφηση εξετάσεων για περιορισμό του clawback