ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Κόντρα με γιατρούς και πολυιατρεία για το «πάρτυ των 10 χρόνων»

Θεανώ Καρποδίνη
Η Θεανώ Καρποδίνη
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Επετειακή εκδήλωση για τα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας του, διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, κατά την οποία ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη και στελέχη του Οργανισμού θα παρουσιάσουν τον απολογισμό και θα ενημερώσουν για το μελλοντικό σχεδιασμό. 

«Ο Οργανισμός μετά από 10 χρόνια προσφοράς προς όλους τους πολίτες γυρίζει σελίδα ακολουθώντας την πορεία της χώρας που βγαίνει στο ξέφωτο ισχυρή, μετά από πολλά χρόνια δύσκολης πορείας, περίοδο κατά την οποία ο Οργανισμός στάθηκε δυνατός παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, στο πλευρό κάθε συνανθρώπου μας που είχε ανάγκη» αναφέρει η διοίκητρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας των εργαζόμενων του Οργανισμού και των 22.000 συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με τους οποίους παρά τις δυσκολίες υπήρξε αγαστή συνεργασία έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτή λοιπόν η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν. Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!»

Η κυρία Καρποδίνη, με την τελευταία της φράση απευθύνεται στο Συντονιστικό των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, σχολίαζε: «Το πάρτυ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυιατρεία».

«Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δισ. ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και clawback και τα "κούρεψε" από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυιατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή! Ο ΕΟΠΥΥ κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας και αυτό θα ήταν πράγματι επιτυχία, αν είχε πραγματικά κάνει μεταρρυθμίσεις που θα φρόντιζαν επί της ουσίας τα δημοσιονομικά του Οργανισμού. Αυτό που στην πραγματικά έχει γίνει είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας πυλώνας χρηματοδότησης από τους παρόχους υγείας, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε συσσωρευμένα "χρέη" που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ» αναφέρει το Συντονιστικό και καταλήγει:

«Με δικά μας χρήματα γιορτάζετε τις "πολιτικές υγείας" που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ και στην ουσία ήταν πολιτικές κουρέματος των οφειλομένων σας! Εξοφλήστε τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία».

Στην απάντησή της, η Θεανώ Καρποδίνη υποστηρίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ με τους εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία διετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε, στήριξε, μαζί με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%! Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους».

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει οι παράνομες αισθητικές επεμβάσεις - Καταγγελία του ΙΣΠ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Όχι» στη συστέγαση ιατρείων και κέντρων αισθητικής

Σκέψεις για φίλτρα στη συνταγογράφηση εξετάσεων για περιορισμό του clawback