ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Κανονικά συνεχίζονται οι θεραπείες

Νοσοκομείο Μεταξά
Για ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα και σε τρόφιμα, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι
INTIME NEWS

Για εξάντληση του προϋπολογισμού του φαρμάκου προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου - Μία η χημειοθεραπεία που αναβλήθηκε, σύμφωνα με τη διοίκηση. 

Ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού, όσο και σε τρόφιμα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σωματείου, «η κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύει τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς».

«Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από ΔΥΠΕ και υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε, υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου» προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

Στις καταγγελίες αυτές απαντά η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία διευκρινίζει ότι μία χημειοθεραπεία έχει αναβληθεί για διαδικαστικούς λόγους. «Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους. Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και
η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή».

Ως προς τη σίτιση, η 2η ΥΠΕ υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται ζήτημα στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών».

Τέλος, σημειώνει ότι διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενούς.

Σχετικές ειδήσεις