ΥΓΕΙΑ

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος: Η σύγχρονη απάντηση στην επώδυνη αρθρίτιδα

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος: Η σύγχρονη απάντηση στην επώδυνη αρθρίτιδα

Οι συνηθέστεροι τύποι αρθρίτιδας στο γόνατο είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική και η οστεοαρθρίτιδα, η οποία θεωρείται και η πιο συχνή περίπτωση.

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μία συχνή φλεγμονώδης πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την προοδευτική φθορά των δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων, των μηνίσκων και των οστών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της. Τα γόνατα προσβάλλονται πολύ συχνά από αρθρίτιδα λόγω της καθημερινής καταπόνησης, του βάρους αλλά και της κακής χρήσης .

Οι συνηθέστεροι τύποι αρθρίτιδας στο γόνατο είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική και η οστεοαρθρίτιδα, η οποία θεωρείται και η πιο συχνή περίπτωση.

Συνήθως οι ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μας με έντονο πόνο στην περιοχή του γονάτου, οίδημα και δυσκαμψία, συμπτώματα που όπως είναι κατανοητό επιβαρύνουν αρνητικά την καθημερινότητα του ασθενή. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος: Eίναι κατάλληλη για όλους;

Την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας στο γόνατο έρχεται να δώσει η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος, η οποία θεωρείται κατάλληλη για όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως ηλικίας ή βαρύτητας της νόσου. Στόχος της επέμβασης είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και να επιτρέψει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μαλακών μορίων και του τένοντα του τετρακεφάλου. Βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδιασμού και της προσομοίωσης του χειρουργείου o ιατρός επιλέγει τη χρήση των εμφυτευμάτων για κάθε ασθενή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της άρθρωσής του. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένα από ανενεργά υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και δεν προκαλούν τοπική αντίδραση ή απόρριψη από τον ασθενή.

Στα πλεονεκτήματά της μεθόδου συγκαταλέγεται η χρήση του ρομποτικού πλοηγού που εγγυάται την ανατομική και συνδεσμική διόρθωση της άρθρωσης και την εξάλειψη του παράγοντα ανθρωπίνου λάθους. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι αυτός που ελέγχει τον ρομποτικό πλοηγό, δίνοντας οδηγίες για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, με απόλυτη ακρίβεια. Η άριστη ευθυγράμμιση του ανατομικού άξονα της άρθρωσης με την χρήση του ρομποτικού πλοηγού εγγυάται την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων και την αποφυγή νέου χειρουργείου στο μέλλον.

Γιατί να επιλέξω τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

  • Αναίμακτο, ατραυματικό χειρουργείο 40-60 λεπτών
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος
  • Ανεξάρτητη βάδιση την ίδια ημέρα
  • Παραμονή στο νοσοκομείο έως 24 ώρες
  • Χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές λόγω της γρήγορης κινητοποίησης
  • Χωρίς τη χρήση καθετήρα ή παροχέτευσης
  • Χωρίς μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία

Eίναι σημαντικό να ειπωθεί πως κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να βαδίσει χωρίς τη χρήση περιπατητικών βοηθημάτων και μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Τις επόμενες ημέρες η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση όπως και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες (π.χ οδήγηση, σκαλοπάτια).

Η επέμβαση θα πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και το καλύτερο αποτέλεσμα για κάθε ασθενή. Ο Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης έχει εξειδικευθεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Αρθροπλαστική Ταχείας Αποκατάστασης στο Royal Orthopeadic Hospital στην Αγγλία και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα από το 2005, με ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων χειρουργείων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106837010 & 693 709 3980

Ακολουθήστε το Athens Ortho Center στο Facebook, στο επίσημο κανάλι του YouTube καθώς και στο Instagram & LinkedIn