Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Κλείνει» η συμφωνία για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας
Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζουν σήμερα (15/04/2025) τις διαπραγματεύσεις για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για την κοινή χρήση τεχνολογίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του διεθνούς πλαισίου απόκρισης των χωρών σε μελλοντικές πανδημίες. Η τελευταία συνεδρίαση, το Σάββατο 12 Απριλίου μετά από ολονύχτιες συζητήσεις δεν κατέληξε σε οριστική συμφωνία, η οποία αναμένεται σήμερα.
Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί μια «κατ' αρχήν» συμφωνία, με το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου να έχει καταληχθεί, σύμφωνα με το Politico. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι οι διατυπώσεις οι οποίες θα διέπουν την κοινή χρήση προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως φάρμακα, εμβόλια και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν για σαφείς διατάξεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν το δικαίωμά τους να παράγουν αυτά τα προϊόντα στο δικό τους έδαφος αντί να περιμένουν στην «ουρά» για κρίσιμες τεχνολογίες που σώζουν ζωές. Από την άλλη, οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένουν ότι οποιαδήποτε μεταφορά τεχνολογίας από φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να γίνεται με «αμοιβαία συμφωνημένους όρους».
Παρόλο που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κρίνεται μεγάλη, σήμερα αναμένεται να υπάρξει συμβιβαστική λύση. Την τελική έγκριση στη συμφωνία θα δώσει η ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, τον επόμενο μήνα.