Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατανόηση των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γαστρεντερικής υγείας
Unsplash
3'

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείτε αυτή την πάθηση είναι να υιοθετήσετε μια προσεκτική διατροφή. Στην πραγματικότητα, ορισμένες τροφές τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η κατανόηση των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γαστρεντερικής υγείας.

Μία από τις πιο προβληματικές ομάδες τροφίμων είναι σίγουρα αυτές με υψηλή οξύτητα.

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο και τον γαστρικό βλεννογόνο. Οι ντομάτες, οι οποίες υπάρχουν σε πολλά μαγειρικά παρασκευάσματα, είναι επίσης γνωστές για την οξύτητά τους. Η κατανάλωσή τους σε σάλτσες ή έτοιμα πιάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Αυτές οι τροφές όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν το οξύ του στομάχου, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τα φάρμακα για την παλινδρόμηση λιγότερο αποτελεσματικά.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το τηγάνισμα, για παράδειγμα, είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που όχι μόνο μεταβάλλει τη θρεπτική αξία των τροφίμων, αλλά συμβάλλει και στην επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι, προάγοντας την παλινδρόμηση. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέγετε ελαφρύτερες μεθόδους μαγειρέματος, όπως βράσιμο, για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, ενώ δεν είναι όξινα ή ιδιαίτερα λιπαρά, μπορεί να είναι προβληματικά.

Τα ανθρακούχα ποτά, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη κοιλιακή πίεση λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχουν, συμβάλλοντας έτσι στην παλινδρόμηση. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει επίσης να γίνεται με προσοχή: ποτά όπως το κρασί και η μπύρα μπορούν να θεωρηθούν επιβλαβή.

Επίσης, τα πικάντικα φαγητά δεν πρέπει να καταναλώνονται. Ειδικά σε ορισμένους πολιτισμούς, η χρήση έντονων μπαχαρικών είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά για όσους υποφέρουν από παλινδρόμηση, τροφές όπως το τσίλι, το κάρυ ή το μαύρο πιπέρι μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω τον οισοφαγικό βλεννογόνο. Συνεπώς, συνιστάται να περιορίσετε τη χρήση αυτών των καρυκευμάτων ή να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις.

Όσον αφορά τα σνακ, μια άλλη τροφή που πρέπει να προσέξετε είναι η σοκολάτα. Αν και είναι μια αγαπημένη λιχουδιά από πολλούς, η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης. Αν δεν θέλετε να την «παρατήσετε», είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή σας και να επιλέξετε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Τρόφιμα προς αντικατάσταση

Ενώ είναι σαφές ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της καλής πέψης. Επιπλέον, τα μη όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα χόρτα, μπορούν όχι μόνο να είναι θρεπτικά, αλλά και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Όσον αφορά τα ποτά, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν ερεθίζει τον βλεννογόνο και δεν επηρεάζει την οξύτητα του στομάχου. Το τσάι από τζίντζερ ή χαμομήλι μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από την καούρα, βοηθώντας στην ευκολότερη πέψη.

Άλλες τροφές που μπορεί να ωφελήσουν στην υγεία του στομάχου περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας, το ψάρι και τα αυγά, τα οποία παρέχουν πρωτεΐνη χωρίς να αυξάνουν τη δραστηριότητα του στομαχικού οξέος.

Διαβάστε επίσης