ΥΓΕΙΑ

Σύσκεψη για την πολιτική φαρμάκου συγκαλεί ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σύσκεψη για την πολιτική φαρμάκου συγκαλεί ο Άδωνις Γεωργιάδης

Καλεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στο γραφείο του τις διοικήσεις της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και της αντιπροέδρου του ΕΟΦ

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Φωτογραφίες - βίντεο: Γιώργος Διαμαντάκης

Προτάσεις για τον καθορισμό ενιαίας πολιτικής φαρμάκου αναμένεται να εξετάσει ο υπουργός Υγείας με τις διοικήσεις της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ κατά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν την Τρίτη 30 Ιουλίου. Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας τη διάθεσή του εξετάσει το θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Μείζον ζήτημα για τον υπουργό Υγείας αποτελεί η άμεση πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών σε ασφαλή φάρμακα τα οποία θα μπορούν να πληρώσουν. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι μεριμνά αφ’ ενός για τη διατήρηση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών ενώ αφ’ ετέρου για να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να παραμείνει βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία και άμεση επικοινωνία με τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Κοντό. «Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει το δεύτερο δυσκολότερο ρόλο μετά από μένα σ’ αυτό το κράτος», σχολίασε επί λέξει ο υπουργός Υγείας αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υλοποιηθούν οι στόχοι και θα αλλάξουν σταδιακώς κακές νοοτροπίες.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι μιάμιση ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση της ΠΕΦ υπέγραψε τις αποφάσεις με τις οποίες παύονται 20 ιατροί. Ανέφερε μάλιστα δύο κραυγαλέες περιπτώσεις. Στη διάθεση ενός ιατρού βρέθηκαν 164 πλαστές σφραγίδες ενώ άλλος έλαβε φακελάκι 50.000 ευρώ. Ο υπουργός εξήγησε ότι απέρριψε προτάσεις να περιμένει πριν αποφασίσει τις δικαστικές αποφάσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο θα χανόταν χρόνος θα διακυβευόταν το συμφέρον των ασθενών.

Η αγορά φαρμάκου

Όσον αφορά στην αγορά φαρμάκου, εν όψει της συναντήσεως με τις διοικήσεις της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ στην οποία θα μετέχουν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός και η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου, ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία «να βρεθούν μόνιμες λύσεις που θα ρυθμίζουν σωστά την αγορά του φαρμάκου και να παρουσιάσουμε σε έλληνες και ξένους εκείνο το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν».

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στόχος είναι να τηρηθούν κανόνες που θα ισχύουν για όλους και χωρίς αιφνιδιασμούς. Υποστήριξε μάλιστα πως η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, ειδικά λόγω του μεγάλου εξαγωγικού έργου της, κινείται προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι υψηλής ποιότητας, παγκοσμίως αναγνωρισμένα. Κάλεσε ακόμη τα μέλη της Πανελλήνιας Ενώσεως Φαρμακοβιομηχανίας να συμβάλλουν ώστε τα γενόσημα να εισχωρήσουν περαιτέρω στην ελληνική αγορά, θεωρώντας ότι αυτή η διαδικασία είναι από τα θετικά στοιχεία που προωθεί η τρόικα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Γερμανία, τα γενόσημα καλύπτουν το 50% της αγοράς ενώ στην Ελλάδα, το 22%.

Διαβάστε περισσότερα: