ΥΓΕΙΑ

Έλληνες φοιτητές πειραματόζωα σε εταιρείες καλλυντικών

Έλληνες φοιτητές πειραματόζωα σε εταιρείες καλλυντικών

Καταγγελία στην εφημερίδα NEWSBOMB

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η κρίση που πλήττει τη χώρα μας όχι μόνο διώχνει τους φοιτητές μας στο εξωτερικό, αλλά ακόμα χειρότερα, αρκετά από τα ελληνόπουλα που σπουδάζουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία, αναγκάζονται να γίνουν ακόμα και πειραματόζωα σε εταιρείες καλλυντικών προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά τους.

newego LARGE t 1101 54198336

Την σοκαριστική καταγγελία κατέθεσε στη NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Νίκος Κατσαρός, που όπως αποκαλύπτει το είδε και σε ρεπορτάζ του BBC:

«Όταν πριν λίγο καιρό έγραφα ένα άρθρο για την "διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στο εξωτερικό: η Ελλάδα που ματώνει", δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν στην κυριολεξία πραγματικότητα. Το ρεπορτάζ του BBC στις 23 Νοεμβρίου αναφερόταν σε Έλληνες φοιτητές που γίνονται πειραματόζωα φαρμακευτικών και εταιρειών καλλυντικών για να δοκιμάζουν σαπούνια, αφρόλουτρα, κρέμες, παρασκευάσματα καλλυντικών και κάθε άλλου είδους ματζούνια».

Για λίγα ευρώ θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κατσαρός, οι φοιτητές αυτοί δοκιμάζουν στο σώμα τους ή καταπίνουν πολλά από τα σκευάσματα αυτά για να διαπιστώσουν οι εταιρείες τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. «Βεβαίως οι φοιτητές αυτοί προσφέρονται εθελοντικά και έναντι αμοιβής και εάν δεχθούν να δοκιμάσουν τέσσερις ή πέντε φορές τον μήνα τα σκευάσματα αυτά, ανάλογα με την κατηγορία- εάν είναι για επαφή με το δέρμα ή κατάποση- η αμοιβή μπορεί να φθάνει και τα εφτακόσια ευρώ».

KATSAROS

Οι επικίνδυνες ουσίες που ποτίζουν τα παιδιά

Παρά το γεγονός ότι στο ρεπορτάζ του BBC -όπως λέει ο κ. Κατσαρός- ισχυριζόταν ότι τα σκευάσματα αυτά έχουν μικρές πιθανότητες, έως μηδενικές, να εμφανίσουν επιπτώσεις στην υγεία τους, οι ενστάσεις του γνωστού επιστήμονα είναι μεγάλες.

Όπως τονίζει ο κ. Κατσαρός:

1. Πολλά από τα παρασκευάσματα αυτά παρουσιάζουν παρενέργειες σοβαρές και μόνιμες, χρόνια αργότερα. Αρκετοί ίσως θυμούνται την ιστορία της θαλιδομίδης όπου γεννιούνταν παιδιά φρικτά παραμορφωμένα. Επίσης σάλος είχε προκληθεί από τις παρενέργειες των ενεργών συστατικών είκοσι ουσιών βαφών μαλλιών μεταξύ αυτών και οι φαινυλενοδιαμίνες καθώς και ο λεγόμενος «πορτοκαλί παράγοντας», αποφυλλωτικό των δένδρων, που χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ και προκάλεσε καρκινογενέσεις σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα από το 1974 μέχρι σήμερα. Θυμίζω ακόμα και τις παραβένες, συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε σαμπουάν, κρέμες, καλλυντικά κλπ και που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις καθώς και τις χρωστικές τροφίμων που μετά από χρόνια αποσύρθηκαν από την αγορά, όπως πρόσφατα οι Ε120 και Ε129, ως ύποπτες για καρκινογενέσεις.

2. Εάν εμφανισθούν άμεσα παρενέργειες οιασδήποτε μορφής αυτές αποσιωπούνται κατόπιν συμφωνίας που έχει κάνει η εταιρεία με το «πειραματόζωο». Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει η εταιρεία ότι δεν θα υπάρχουν άμεσες παρενέργειες.

3. Ο δοκιμαστής των σκευασμάτων αυτών εάν δεν ακολουθήσει τον αυστηρό προγραμματισμό σε δοσολογία και ρυθμό δόσεων ή εάν έχει προγραμματισθεί για υψηλότερη δοσολογία ή μεγαλύτερο ρυθμό δόσεων και εν συνεχεία γίνει προσαρμογή τότε οι επιπτώσεις στην υγεία του θα είναι απροσδιόριστες.

bafes-mallion

Η κατάσταση αρκετών Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι δραματική: «Γνωρίζω ότι αυτοί οι φοιτητές στην Αγγλία είναι λίγοι, σύντομα όμως θα αυξηθούν και θα γίνονται όλο και περισσότεροι και όχι μόνο στην Αγγλία και θα καταφεύγουν και σε αιμοδοσίες κλπ. προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», λέει ο κ. Κατσαρός και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC οι Έλληνες φοιτητές δεν έδωσαν τα ονόματα τους διότι δεν ήθελαν να ανησυχήσουν τους γονείς τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα, σίγουρα όμως δεν το έκαναν για «χαρτζιλίκι» όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ αλλά από ανάγκη και ιδίως διότι δεν ήθελαν να επιβαρύνουν τους γονείς τους.

«Εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, ζούμε καθημερινά την αυτοθυσία των φοιτητών που ξεπερνούν τον εαυτό τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους. Η Ελλάδα δεν ματώνει μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές».

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Και όμως... μπήκαμε - βγήκαμε ανενόχλητοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

κ. Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την πορεία διάλυσης της Υγείας;

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Οργή λαού για τα γενόσημα αλλά και την ακρίβεια στα φάρμακα (Video)

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Αποκάλυψη: Το plan b των εκκαθαρίσεων στον ΕΟΠΥΥ

Έπεσε σε κώμα λόγω παρενεργειών φθηνού γενόσημου

«Κατέβασαν» τα νυστέρια οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου

Ξεκινούν οι 1000 πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Δαγρές: Κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή από ξένα συμφέροντα

«Η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων»