ΥΓΕΙΑ

Την Τετάρτη συζητείται στο ΣτΕ το πλαφόν συνταγογράφησης

Την Τετάρτη συζητείται στο ΣτΕ το πλαφόν συνταγογράφησης

Την προσωρινή διαταγή αναστολής του πλαφόν συνταγογράφησης, που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα συζητήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την Τετάρτη 12 Μαρτίου.


Το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης απομειώνει και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, σημειώνει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του, ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στη δημόσια υγεία, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει ως μέτρα που εξασθενούν κάθε μικρομεσαίο πάροχο κλινικό και εργαστηριακό με τελικό αποτέλεσμα κλείσιμο ιατρείων και εργαστηρίων, το clawback και τις Ελεγκτικές Εταιρείες.

Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, η πρόταση της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διαχωρισμό του Διοικητικού - Οικονομικού ελέγχου, που θα γίνει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και του κλινικού ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί από τις ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, μειώνει το κόστος (κάτω του 1%, δεν έχει επακριβώς καθοριστεί μέσα από συμφωνία των εμπλεκομένων), αλλά και πάλι βέβαια δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος για τους μικρομεσαίους παρόχους. Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. με τον συντονισμό και την ενεργό συμμετοχή του Προέδρου του Π.Ι.Σ., θα συνεχίσει την προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, με τις μικρότερες επιβαρύνσεις των μελών μας.

Εξάλλου, σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ από την αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την συμμετοχή και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ζητήθηκε η έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας μετά την ψήφιση του Π.Ε.Δ.Υ, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ασφαλή περίθαλψη των πολιτών.

Ως προς το θέμα των συμβάσεων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε οι νέες συμβάσεις να προέρχονται μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση του Π.Ι.Σ. και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, με την ενεργό συμμετοχή των κλαδικών Ομοσπονδιών του χώρου της υγείας. Ζητήσαμε, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, να γίνει Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον Π.Ι.Σ. και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και με ελεύθερη πρόσβαση, όσων ιατρών επιθυμούν να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Π.Φ.Υ.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακοποιοί: Συμμετοχή 100% στην απεργία

Έξω από τη Βουλή οι φαρμακοποιοί (ΦΩΤΟ)

Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη