ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Επείγει η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των Δωδεκανήσων

ΠΙΣ: Επείγει η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των Δωδεκανήσων

Οι επείγουσες ανάγκες στις δημόσιες δομές υγείας των Δωδεκανήσων αναδείχτηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, Αναστάσιο Βασιάδη και Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, στην Κω, το τριήμερο 5 - 7 Σεπτεμβρίου 2014.


Το κλιμάκιο του ΠΙΣ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Κω, τα Κέντρα Υγείας, τον Έπαρχο της Κω και το Ιπποκράτειο Ίδρυμα, όπου ενημερώθηκε για τα υγειονομικά προβλήματα, αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης της Ιπποκρατικής Ιδέας, της Δεοντολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του Ιπποκράτη.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην έδρα του Ιατρικού Συλλόγου Κω, με τη συμμετοχή της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κ. Μαρίας Φρατζάκη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Χρήστου Μαντά, και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, κ. Γεράσιμου Αποστολάτου. Συμμετείχαν επίσης, ο νεοεκλεγείς Έπαρχος της Κω, κ. Γ. Χαλκιδιός, ο Αντιπρόεδρος του Ιπποκρατείου Ιδρύματος και πρώην Υπουργός, κ. Αρ. Παυλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κ. Γ. Τάλλαρος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κ. Ι. Καμπανής, και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κω.

Επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη για την κάλυψη βασικών τμημάτων του Νοσοκομείου της Κω και η ενίσχυση του ιδρύματος, το οποίο έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα. Επίσης, τονίστηκαν ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, οι οποίες μάλιστα χρονίζουν και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

Η πολύ σοβαρή αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλα τα Δωδεκάνησα, ήταν ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε στη σύσκεψη. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την αποχώρηση των περισσότερων ιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ, ενώ ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία αποτελούν μεγάλες επενδύσεις για την Υγεία, μαραζώνουν από έλλειψη προσωπικού και οι κάτοικοι αγωνιούν για την υγεία τους, όπως τονίστηκε.

Μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, τα οποία διακομίζονται διαρκώς στο κέντρο ή/και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και δυσφήμισης και προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας, σημειώνει ο ΠΙΣ.

«Το μεγάλο κύμα των τουριστών στην Κω, αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα, πρέπει να έχει την αίσθηση ιδιαιτέρως ασφαλών υγειονομικών υπηρεσιών στην χώρα μας και στην περιοχή, προκειμένου να μην εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες υγειονομικές ανάγκες τα οργανωμένα ιατρικά θεραπευτήρια της απέναντι πλευράς, της γείτονος χώρας Τουρκίας, καθώς και να μην προσβάλλεται ο πολιτισμός μας, αλλά να ενισχύεται παράλληλα και ο τουρισμός μας» προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΠΙΣ καλεί το υπουργείο Υγείας «να αντιληφθεί ότι επείγει η υγειονομική κάλυψη των περιοχών της Δωδεκανήσου, αλλά και όλης της Νησιωτικής Ελλάδας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την παραμονή του νησιωτικού πληθυσμού στον τόπο του, αλλά και τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια».

Τέλος, το κλιμάκιο του ΠΙΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, στον Κήπο του Ιπποκράτη, και συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιπποκράτειου Ιδρύματος, όπου αποφασίστηκε:

- Ενίσχυση της Ιπποκρατικής ιδέας με κάθε τρόπο και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ετήσια οργάνωση της ορκωμοσίας των αριστούχων αποφοίτων από τις Ιατρικές Σχολές όλης της χώρας, με απαγγελία του όρκου του Ιπποκράτη, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών και εργασιών με θέμα την ιατρική δεοντολογία.

- Προσπάθεια για διεύρυνση των εκδηλώσεων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.