ΥΓΕΙΑ

Συμβούλιο Υπ. Υγείας: Παρέμβαση Κουρουμπλή για την Υγεία και το Μεταναστευτικό

Συμβούλιο Υπ. Υγείας: Παρέμβαση Κουρουμπλή για την Υγεία και το Μεταναστευτικό

Η διάσταση της υγείας στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση είχε ξεχωριστή θέση στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεξήχθη συζήτηση επί της νομοθετικής πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας αρχικά εκ μέρους των τεσσάρων κρατών της ΕΕ, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Κύπρου – όπως του ζητήθηκε από τους ίδιους- ευχαρίστησε την Προεδρία για τη θετική εξέλιξη που έλαβε η πρωτοβουλία των εν λόγω χωρών στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας, να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών, στην Ημερήσια διάταξη της σημερινής τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 10 σημείων της ΕΕ, τόνισε ότι «αν και είχαμε επικροτήσει το εν λόγω σχέδιο, εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τη μη συμπερίληψη σε αυτό τη διάσταση της Υγείας. Για το λόγο αυτό από κοινού με τους συναδέλφους μου από την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα απευθύναμε επιστολή προς τους Επιτρόπους κ.κ. Andiukaitis και Αβραμόπουλο να μην επαναληφθεί η παράλειψη αυτή στην πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα σχετικά με τη Μετανάστευση. Η προσπάθειά μας απέφερε καρπούς.

Στην πρόταση της Επιτροπής η οποία παρουσιάστηκε στις 13 Μαΐου, πράγματι υπάρχει αναφορά στην Υγεία, με την Επιτροπή να προτείνει την διάθεση 60 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Το συγκεκριμένο ποσό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό καθώς δεν διατίθεται μόνο για την Υγεία».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από την αρχή του έτους ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς επίσημα έγγραφα στη Ελλάδα ανήλθε σε 60.000 άτομα. Οι 46.000 εξ αυτών εισήλθαν μέσω θαλάσσης, έναντι 6.500 το 2014, δηλαδή αύξηση 700%, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου, αναμένεται σημαντική αύξηση της ροής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε, είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση. Υπογράμμισε δε, ότι «η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές Υγείας των χωρών υποδοχής να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε άμεσο ιατρικό έλεγχο των προσφύγων και να παράσχουμε την ενδεδειγμένη για την υγεία τους φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τη δημόσια Υγεία».

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «απαιτείται καταμερισμός ευθύνης σε επίπεδο πόρων και παροχής υγειονομικής φροντίδας. Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα και στις ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά και εγκύους».

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία μέσω των μηχανισμών της ΕΕ.