ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν: Κοινός στόχος η ανάπτυξη (photos)

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν: Κοινός στόχος η ανάπτυξη (photos)

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό -«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ρωσίας για την Ευρώπη» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών - Το Newsbomb και η απεσταλμένη μας Μαρία Γιαχνάκη σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία.

ΠΟΥΤΙΝ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Αποστολή στην Αγία Πετρούπολη: Μαρία Γιαχνάκη

Το βλέμμα του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το πέρας και της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πούτιν, μαρτυρούσε πολλά...

Σε δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε».

Στη συνέχεια όμως ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρωτοβουλία από την Ελλάδα, ώστε να ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο κ. Τσίπρας είπε, πολύ σωστά ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό... Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

tsipras22

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση και τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης της Μόσχας και της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον αγωγό: «Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως το Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας».

Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό

«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της, γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες.

«Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα, αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί το ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

«Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε τη συνεργασία με νέους», κατέληξε.

tsipras24

Τσίπρας: Ελλάδα και Ρωσία μπορούν να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις

Στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη.

«Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας – Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτές τις προκλήσεις και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή μας».

Διαβάστε ΕΔΩ τις αποκλειστικές δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη στο Newsbomb.gr

Διαβάστε ΕΔΩ τις αποκλειστικές δηλώσεις του Κ. Ήσυχου στο Newsbomb.gr