ΥΓΕΙΑ

Χωρίς θεραπεία μένουν και ρευματοπαθείς στα δημόσια νοσοκομεία

Χωρίς θεραπεία μένουν και ρευματοπαθείς στα δημόσια νοσοκομεία

Προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον και οι ασφαλισμένοι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, οι οποίοι λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία από τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα αδυνατούν να προμηθευτούν τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αυτό καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), η οποία «δείχνει» ως αιτία του προβλήματος την απόφαση του υπουργείου Υγείας, να χορηγούνται πλέον τα φάρμακα νοσοκομειακής μόνο χρήσης αποκλειστικά από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την ένδειξη «στερείται» όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α είχε εκφράσει ήδη από τις 26 Νοεμβρίου 2015, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, την ανησυχία της για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ανασφάλιστα και άπορα άτομα με ρευματικά νοσήματα στην εξασφάλιση της ενδοφλέβιας θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες.

«Από τότε και μέχρι σήμερα, οι αναφορές μη δυνατότητας ασφαλούς τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας προμήθειάς των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα κρατικά νοσοκομεία συνεχίζονται και πλέον επεκτείνονται και στους ασθενείς με ασφάλιση» τονίζει σήμερα (12/01/2016) η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

«Εκφράζουμε εκ νέου την ανησυχία μας για την παρούσα κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στους ασθενείς. Επισημαίνουμε δε, ότι τα άτομα με ρευματικά νοσήματα, εξαιτίας της φύσης των συγκεκριμένων νοσημάτων, συχνά ταλαιπωρούνται εξαιρετικά μέχρι να βρεθεί μια συμβατή και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία να επιτρέπει ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η εξασφάλιση αυτής της θεραπείας, σε τακτική βάση, είναι ουσιώδους σημασίας για την εξέλιξη του νοσήματος, την πρόληψη της αναπηρίας και την διευκόλυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης, σε μια περίοδο εξαιρετικά πιεστική εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας» προσθέτει και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική φροντίδα για το σύνολο των χρονίως πασχόντων.

Σχετικές ειδήσεις