ΥΓΕΙΑ

Σε εξέλιξη έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας σε ΕΠΥ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΕΚΕΠΥ

Σε εξέλιξη έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας σε ΕΠΥ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΕΚΕΠΥ

Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση απολογισμού της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς - 228 εντολές ελέγχου και 125 πορίσματα από το ΣΕΥΥΠ για το 2016

Της Διονυσίας Προκόπη

Το συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελέσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, την τελευταία πενταετία, με έμφαση στο διάστημα 2014-2016, παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, στο πλαίσιο ημερίδας της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, την Πέμπτη (21/07/2016). Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση της Γραμματείας (Μάρτιος 2015 - Ιούνιος 2016).

Η Υγεία περιλαμβάνεται στους τομείς υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το Σχέδιο «Διαφάνεια» και τον Εθνικό Σχεδιασμό κατά της Διαφθοράς. Βέβαια, όπως σημείωσε ο κ. Ευαγγελάτος, αλλά και άλλοι ομιλητές στην ημερίδα «15 μήνες Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», αντικείμενο των ελεγκτικών μηχανισμών, εκτός από τη διαφθορά, είναι και η κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα και σε εποπτευόμενους φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν κρατικό χρήμα. Χωρίς τις υποθέσεις που ερευνά το ΣΕΥΠΠ, πάνω από 7% των συνολικών υποθέσεων που ελέγχει το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αφορά στην Υγεία - Πρόνοια.

Το ΣΕΥΥΠ καλύπτει τέσσερις τομείς ελέγχου: τον υγειονομικό - φαρμακευτικό, τον διοικητικό - οικονομικό, τη δημόσια υγεία και ψυχική υγεία και τέλος τους φορείς πρόνοιας.

Το 2015, το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς 499 εντολές ελέγχου από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα. Το 2016 (συγκεκριμένα μέχρι 15/07) έχουν εκδοθεί 228 εντολές ελέγχου και έχουν ολοκληρωθεί 125 πορίσματα. Από αυτές τις υποθέσεις 15 διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές το 2015 και 4 μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος.

Ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στη 15μηνη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και στη στήριξη που παρείχε στο ΣΕΥΥΠ, για να φέρει σε πέρας δύσκολες υποθέσεις και με πολιτικές προεκτάσεις, όπως ο διαχειριστικός έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος έχει επεκταθεί με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Οι δράσεις του ΣΕΥΥΠ σχετικά με θέματα διαφθοράς περιλαμβάνουν:

- Έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων που αφορούν στις δαπάνες νοσοκομείων του ΕΣΥ σχετικά με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης, κ.α.) με προμήθειες υλικών, φαρμάκων, ραδιοφαρμάκων, αντιδραστηρίων, φίλτρων τεχνητού νεφρού, υλικών χειρουργείου, καθώς και με δαπάνες λειτουργίας και μισθοδοσίας των απογευματινών ιατρείων από το έτος 2010 και μετά.

- Πλήρη χαρτογράφηση των δαπανών των νοσοκομείων και παρέμβαση όπου διαπιστωθεί οικονομική υπέρβαση.

- Το ΣΕΥΥΠ ζήτησε τις όποιες αποφάσεις των ΔΣ νοσοκομείων που σχετίζονται με δωρεές υλικών χειρουργείου από ιδιώτες.

- Έλεγχο σχετικά με προμήθεια και διακίνηση φίλτρων αιμοκάθαρσης σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και Ιδιωτικές Κλινικές.

- Οικονομικό-Διαχειριστικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ τριετίας 2012-2014.

- Έλεγχο σε Φαρμακεία για παράνομες διακινήσεις φαρμακευτικού υλικού καθώς και παραβάσεων του νόμου περί διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Όλες οι περιπτώσεις διαβιβάστηκαν και στον Εισαγγελέα.

- Διαχειριστικούς ελέγχους σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ σχετικά με διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

- Επιτόπιους ελέγχους σε συνεργασία με κλιμάκιο του Τμήματος Αλλοδαπών ΒΑ Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη νομιμότητα απασχόλησης αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία.

- Ελέγχους για παράνομη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

- Ελέγχους για παράνομη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων από ιατρούς του ΕΣΥ.

- Ελέγχους για όλα τα έργα Ψυχικής Υγείας 2005-2015.

Ο κ. Ευαγγελάτος δήλωσε ότι το διάστημα αυτό «τρέχουν» έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο ΕΚΕΠΥ, καθώς και σε διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες σχετίζονται με τον τομέα της ψυχικής υγείας και της πρόνοιας.

Τέλος, επισήμανε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ πρότεινε να ενισχυθούν τα κίνητρα για ενταχθούν περισσότεροι επιθεωρητές στο ΣΕΥΥΠ.

Σχετικές ειδήσεις