ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι τις 15 Μαρτίου η υπογραφή συμβάσεων για την Ειδική Αγωγή

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι τις 15 Μαρτίου η υπογραφή συμβάσεων για την Ειδική Αγωγή

Συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας - Με βάση τα συμπεράσματά της ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή και οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η διαβούλευση με τους ιδιώτες παρόχους υγείας, για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η παράταση δίνεται κυρίως για τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, καθώς δεν έχει γεφυρωθεί ακόμη η απόσταση μεταξύ διοίκησης ΕΟΠΥΥ και των σωματείων του χώρου.

Ο ΕΟΠΥΥ επιμένει στη «στρατηγική επιλογή» σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους, όπως προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, αναπροσαρμόζοντας τη σχέση του με τους δικαιούχους των παρόχων και τους προμηθευτές, μέσα από τις νέες διαδικασίες. Με τη συμβασιοποίηση των υπηρεσιών, οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση προπληρωμής για δαπάνη που αφορά αυτές στις παροχές και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ των υστέρων στον ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά για την αποζημίωσή τους. Επίσης, μέσω των συμβάσεων, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι σε θέση να ελέγξει το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών, τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Οι Σύλλογοι πάντως των φορέων Ειδικής Αγωγής (Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, της Eλληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής και του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων) οργανώνουν την Παρασκευή (27/01/2017) παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10:00, έξω από τη Βουλή. Καταγγέλλουν μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, για τη μείωση της δαπάνης «σχεδόν στο μισό» για το 2017, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών, με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων. «Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αποζημίωση για τις συνεδρίες που πραγματοποιούν με τους θεραπευτές που αυτοί έχουν επιλέξει» τονίζουν οι Σύλλογοι.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι στον Οργανισμό έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ), η οποία συμφωνεί με τη σύναψη συμβάσεων, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, καθώς και μεμονωμένοι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής.

Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι, ένα μήνα μετά την πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων επί του κειμένου της σύμβασης, Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς Ειδικής Αγωγής κατέθεσαν μόνο τις απόψεις τους χωρίς να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο. Καλώντας σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας όλους τους εμπλεκόμενους, η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε τη χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως το τέλος του Φλεβάρη 2017, με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι 15/03/2017.

Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Φορέων Ειδικής Αγωγής. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή. Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει, τέλος, ότι «θα διασφαλίσει με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών αυτής της ειδικής ομάδας πληθυσμού, την καθολική κάλυψη και ποιοτική φροντίδα των δικαιούχων».

Σχετικές ειδήσεις