ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Δεν θα προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι προϊόντα και υπηρεσίες το 2017

ΕΟΠΥΥ: Δεν θα προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι προϊόντα και υπηρεσίες το 2017

Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά, όλοι οι ιδιώτες πάροχοι, προκειμένου από 01/01/2017 να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας την αντίστοιχη συμμετοχή.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού και ο εξορθολογισμός των δαπανών. Στη βάση των νέων συμβάσεων θα επεκταθεί η εφαρμογή rebate και clawback σε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, με την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών σε όλες τις κατηγορίες, όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νέες κατηγορίες παρόχων, οι οποίες καλούνται να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αφορούν στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, στην ειδική αγωγή κ.α. Με τη συμβασιοποίηση των παρόχων, ο Οργανισμός θέλει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μαζί τους, με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας. Σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, το 2016 η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ συνολικά για υπηρεσίες ειδικής αγωγής ήταν 106 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η δαπάνη για ιατρικές επισκέψεις ήταν 108 εκατ. και για τις ιατρικές εξετάσεις 111 εκατ. ευρώ. Από τα 106 εκατ. της ειδικής αγωγής, τα 82 εκατ. είναι για λογοθεραπεία. Τα μεγέθη αυτά θεωρούνται δυσανάλογα και για το λόγο αυτό διενεργείται έρευνα από τον Οργανισμό, βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2017 για την ειδική αγωγή.

Ο ΕΟΠΥΥ, με τις νέες συμβάσεις, επιδιώκει να διευκολύνει την προσβασιμότητα του πολίτη στις θεραπευτικές επιλογές με δίκαιο και ελεγχόμενο τρόπο. Πλέον δεν θα είναι απαραίτητες οι προπληρωμές. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος για την αγορά γυαλιών οράσεως, προπληρώνει τη δαπάνη. Στη συνέχεια, καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση και μετά τον σχετικό έλεγχο ξεκινάει η διαδικασία αποζημίωσης. Στο εξής, ο ασφαλισμένος δεν θα προπληρώνει, καθώς ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις περιφερειακές διευθύνσεις.

Επίσης, η έγκριση από τους ελεγκτές γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη.

Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τις 180 με 300 ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Σχετικά με τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον Οργανισμό, αυτές θα δρομολογηθούν τους πρώτους μήνες του 2017 με βάση το σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί, τέλος, αντέδρασαν αρχικά στην προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση, μετά τις απαραίτητες ωστόσο διευκρινίσεις, θεωρείται ότι θέματα όπως η πιστοποίηση των φαρμακείων έχουν λυθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, αναζητείται κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση και για το λόγο αυτό, οι νομικές υπηρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρίσκονται σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ.

Σχετικές ειδήσεις