ΥΓΕΙΑ

Βλασταράκος: Η πορεία πληρωμών των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Βλασταράκος: Η πορεία πληρωμών των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Δεκτό έγινε το αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να δοθεί η δυνατότητα ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία λήγει στις 30/04/2017, προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν οι πάροχοι υγείας και πέραν της ημερομηνία αυτής.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, στις 12 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού για την πορεία των πληρωμών των γιατρών.

«Η ενημέρωση που έγινε έχει ως εξής: Οι πληρωμές του Οκτωβρίου έχουν ολοκληρωθεί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με προβλήματα), ενώ του Νοεμβρίου έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους και θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών. Να σημειωθεί ότι από τον μήνα Δεκέμβριο και μετά, θα αφαιρείται το αναλογούν clawback των παρόχων.

Η παρακράτηση του 10% των ετών 2012-2015 έχει αποδοθεί στους παρόχους της περιφέρειας. Απομένουν οι περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, λόγω εγγενών δυσκολιών οι οποίες σύντομα θα αποκατασταθούν.
Οι εκκαθαρίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν σε ότι αφορά τον ΟΠΑΔ (έχουν φτάσει στο 20%), ενώ έχουν ολοκληρωθεί του ΝΑΤ. Παραμένουν ωστόσο, σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να εκκαθαριστούν οι οφειλές μέχρι τις 30.6.2017, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς ο χρόνος πιέζει» αναφέρει ο κ. Βλασταράκος.

Τέλος, ο ΠΙΣ ζητά από το υπουργείο Υγείας να τηρήσει την υπόσχεσή του για την προώθηση στη Βουλή της σύγχρονης Ιατρικής Νομοθεσίας, η οποία έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο του 2014 στο υπουργείο Υγείας και είναι προϊόν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ του Μαΐου του 2014.

Σχετικές ειδήσεις