ΥΓΕΙΑ

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία ζητούν οι γιατροί

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία ζητούν οι γιατροί

«Αγκάθια» ο τρόπος αμοιβής των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και οι ιατρικές πράξεις από μη ιατρικό προσωπικό.

Να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, (ΠΦΥ), ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς (ΠΙΣ, ΚΕΣΥ κλπ.) των υγειονομικών, που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Μ. Τρίτη (11/04/2017), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (24/04/2017). Η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ακολουθήσει, όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους γιατρούς, με τον ΠΙΣ να τονίζει ότι το σχέδιο νόμου είναι αντίθετο με τις διαχρονικές πάγιες θέσεις του Συλλόγου, οι οποίες κινούνται στους εξής άξονες:

- Συλλογικές συμβάσεις με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

- Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.

- Κάλυψη των αναγκών της χώρας σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

- Οικογενειακός ιατρός ως σύμβουλος της υγείας, διαχειριστής της υγείας του φακέλου του ασθενούς, πρόληψης αγωγής της υγείας του πληθυσμού και όχι ως gatekeeping.

Ο ΠΙΣ ζητά ανάπτυξη της ΠΦΥ με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρδαρός είχε παραδεχτεί κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ότι οι ανάγκες θα καλύπτονται κατά 30% από τις δημόσιες δομές και κατά 70% από τους ιδιώτες, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, γιατρού. Επίσης, ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη για επαρκή κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Για τα αστικά Κέντρα Υγείας, ο ΠΙΣ ζητά να διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Ως προς το θέμα της αμοιβής των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, ο ΠΙΣ τονίζει ότι θα πρέπει να αμείβονται «κατά πράξη και περίπτωση, ικανοποιητικά και όχι με εξευτελιστικά ποσά, με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και για τις οποίες απαιτούνται πέραν των σημερινών 5.000 συμβεβλημένων ιατρών άλλοι 10.000».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά «να αποσυρθεί κάθε διάταξη που θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού ιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον ιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία. Πρέπει άμεσα, επίσης, να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των ιατρών, και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης και είναι απαράδεκτο, ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, για να αποφευχθούν οι παρενέργειες που δημιουργούν προβλήματα στη περίθαλψη των πολιτών και στο Σύστημα Υγείας».

Το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, στις 22 Απριλίου. Η συνδιάσκεψη θα καταλήξει σε μία πρόταση για την ανάπτυξη της ΠΦΥ, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, η οποία θα παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας, τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς.

Σχετικές ειδήσεις