ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2017-2021 για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υγεία

Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2017-2021 για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υγεία

Πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις και προτεραιοποίηση ανά πεδίο δράσεων προέκυψαν από τη διημερίδα διαλόγου για τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας της επόμενης πενταετίας, την οποία συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η διημερίδα για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η συζήτηση οργανώθηκε σε παράλληλες συνεδριάσεις επτά ομάδων εργασίας, αποτελούμενες από επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες της χώρας μας αλλά και από τη διεθνή κοινότητα της Δημόσιας Υγείας (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Οι ομάδες εργασίας επεξεργάστηκαν πολιτικές δράσεις και πρότειναν συγκεκριμένα σημεία για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2017-2021.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διημερίδας, επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι η καθολική κάλυψη με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και η διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων με βάση το κοινωνικό συμφέρον: «Οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ και με μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι η εγγύηση ενός ανθρωποκεντρικού (patient-centered) και αποτελεσματικού συστήματος υγείας που δικαιούται κάθε άνθρωπος».

«Η χάραξη εμπεριστατωμένης και αξιόπιστης πολιτικής για την υγεία που θα καθοδηγείται και θα βασίζεται σε τεκμηριωμένες (evidence-based) πρακτικές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα επιστημονικά εργαλεία και οι μέθοδοι τεκμηρίωσης υπάρχουν. Ωστόσο, η ανταλλαγή εμπειριών με τους εταίρους μας και η στήριξη του ΠΟΥ με την εξασφάλιση και την παροχή τεχνογνωσίας, είναι απαραίτητη» πρόσθεσε.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη για έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων στην οικονομική κάλυψη της έγκαιρης διάγνωσης και αγωγής για τον HIV και την Ηπατίτιδα C για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που το έχουν ανάγκη. Επίσης, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της καθολικής εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, απαιτείται η έμπρακτη βοήθεια των εταίρων και του ΠΟΥ στην προμήθεια του εμβολίου IPV για το οποίο υπάρχει έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

Σχετικές ειδήσεις