ΥΓΕΙΑ

Σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Αναλαμβάνουν δράση οι εργαζόμενοι νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της πόλης.

Την ανάδειξη των προβλημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την πρόληψη, θα έχουν ως στόχο οι δράσεις που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα, στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της πόλης.

«Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε εκδήλωση με θέμα "Πρόληψη - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", στην οποία κάλεσαν τα Σωματεία Εργαζομένων του Ιπποκράτειου, του Θεαγενείου, της Γενικής Κλινικής και το Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν δράσεις στα ΚΥ (Κέντρα Υγείας) Ευόσμου και Τούμπας χωρίς όμως να έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου.

Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράλληλα, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι Μονάδες του ΠΕΔΥ που έκλεισαν το 2013 δεν ξανάνοιξαν, ενώ αυτές που υπάρχουν λειτουργούν με προβλήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) στην περιοχή μας επιδεινώνεται συνεχώς. Μερικά παραδείγματα: στο ΚΥ Θέρμης το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου το ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο και δεν επισκευάζεται. Στην Τούμπα ενώ υπάρχει μαστογράφος, δεν υπάρχει προσωπικό. Το ίδιο ισχύει για ακτινολογικά και εργαστηριακά μηχανήματα. Επίσης ακτινοσκοπικό μηχάνημα είναι χαλασμένο εδώ και τρία χρόνια. Στην Τριανδρία το Κέντρο Προστασίας Μάνας και Παιδιού που διενεργούσε εμβολιασμούς έκλεισε».

«Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων και (να υπάρξει) πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Ο λαός να έχει αποκλειστική δημόσια και δωρεάν υγεία- πρόνοια. Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» καταλήγει το ψήφισμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις