ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Προτεραιότητα στα ραντεβού μέσω του συστήματος παραπομπών

Υπουργείο Υγείας: Προτεραιότητα στα ραντεβού μέσω του συστήματος παραπομπών

Την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών από τους οικογενειακούς προς τους ειδικούς γιατρούς, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων της χώρας για την «αιφνιδιαστική» εγκύκλιο του Ανδρέα Ξανθού.

Με το νέο σύστημα παραπομπών, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας και επισημαίνει ότι η τελική επιλογή γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα. Η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων ορίζεται στα 15 λεπτά, ωστόσο η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, όμως δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες οι οποίοι αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους, καθώς και ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).

Διαβάστε επίσης: Με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Σχετικές ειδήσεις