ΥΓΕΙΑ

Βήμα Μπροστά: Εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Βήμα Μπροστά: Εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και τη μειωμένη ικανότητα εργασίας.

Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Επίσης, τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Spetses Mini Marathon, η Novartis Hellas, παρουσίασε για πρώτη φορά την εκστρατεία ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά» με την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Το 8o Spetses Mini Marathon, από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018, συγκέντρωσε φέτος 19.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 42 διαφορετικές χώρες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη διοργάνωση. Η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» της Novartis Hellas συμμετείχε ως επίσημος υποστηρικτής και κατάφερε να ενημερώσει πάνω από 2.500 άτομα στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό της, μέσω ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο.

O Chief Scientific Officer της Novartis, Γρηγόρης Ρομπόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία της εκστρατείας «Βήμα Μπροστά», στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας αθλητικής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας. Η Novartis Hellas αφουγκράζεται και βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, προάγοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».

Εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως, η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.